KUVANJEM CVEKLA GUBI DOSTA MINERALA, PA JE NAJBOLJE JESTI JE U SIROVOM STANJU. DA BISTE POJAČALI NJEN UKUS MOŽETE JE KOMBINOVATI SA ŠARGAREPOM I JABUKOM I ZAČINITI LIMUNOM
CVEKLA SE ČESTO KORISTI U KUHINJAMA ŠIROM SVETA. NAJČEŠĆE SE JEDE KAO SALATA, MADA JE SVE ČEŠĆE IMA I U SOSEVIMA, ČORBAMA, I DRUGIM JELIMA. PREPOZNATLJIVA JE PO JAKOJ CRVENOJ BOJI KOJA JE NEKADA BILA IDEALNA ZA GLAZURE NA TORTAMA I KOLAČIMA.
* OVO POVRĆE OD DAVNINA VAŽI ZA VEOMA LEKOVITO I ZDRAVO. CVEKLA JE BOGATA MINERALIMA, PRE SVEGA GVOŽĐEM, KALCIJUMOM, BROMOM, FOSFOROM, KALIJUMOM, JODOM, SUMPOROM, MAGNEZIJUMOM. OBILIJE I VITAMINOM C I VITAMINIMA B GRUPE.
* CVEKLA SADRŽI VEOMA MALO KALORIJA – SAMO 100 G SIROVE CVEKLE SADRŽI 45 KALORIJA – ZATO SPADA U DIJETALNE NAMIRNICE I VRLO ČESTO SE PREPORUČUJE U DIJETAMA, POSEBNO SOK OD CVEKLE KOJI JE VEOMA DOBAR ZA IMUNITET.
* ZA NJENA LEKOVITA SVOJSTVA ZNALI SU JOŠ I ANTIČKI NARODI. NAJČEŠĆE SE PREPORUČUJE ZA LEČENJE PRITISKA, ANEMIJE, ŽELUCA, ŽUČI, MALARIJE, RAZNIH UPALA…
* CVEKLA JE POZNATA I KAO ANTIOKSIDANS – JAKO JE DOBAR ČISTAČ ORGANIZMA I VEOMA EFEKTNA U BORBI PROTIV STARENJA.
* KUVANJEM CVEKLA GUBI DOSTA MINERALA I ZATO STRUČNJACI ČESTO ISTIČU DA JE NAJBOLJE JESTI JE U SIROVOM STANJU, A AKO ŽELITE DA POJAČATE UKUS MOŽETE JE KOMBINOVATI SA ŠARGAREPOM I JABUKOM I ZAČINITI LIMUNOM.
RECEPTI:
1. OPERETE CVEKLU, OLJUSTITE I ZATIM IZRENDATE NA SECKU NA TANKE STAPICE!
POSOLITI, DODATI IZGNJECENI BELI LUK, MALO MASLINOVOG ULJA I SIRCETA RAZBLAZENOG.
DOBRO IZMESATI I JESTI UZ SIRA, ODLICNO IDE, A MOZETE I KAO SALATU UZ JELO!
2. MOZETE JE OPRATI, OCISTITI I ISECI NA TANKE KRUGOVE, POSOLITI I TAKO JESTI UZ NEKI MLECNI PROIZVOD ILI KAO DODATAK JELU!
3. OPRATI DOBRO CVEKLE JEDNAKE VELIČINE, UMOTATI U FOLIJU I ISPEĆI U RERNI.PEČENU OLJUŠTITI, ISKRIŽATI NA KOLUTOVE, ZAČINITI MASLINOVIM ULJEM, LIMUNOM, BELIM LUKOM. PEČI U ZAVISNOSTI OD VELIČINE CVEKLE, OD POLA SATA DO SAT.
CVEKLA SE ČESTO KORISTI U KUHINJAMA ŠIROM SVETA. NAJČEŠĆE SE JEDE KAO SALATA, MADA JE SVE ČEŠĆE IMA I U SOSEVIMA, ČORBAMA, I DRUGIM JELIMA. PREPOZNATLJIVA JE PO JAKOJ CRVENOJ BOJI KOJA JE NEKADA BILA IDEALNA ZA GLAZURE NA TORTAMA I KOLAČIMA.
* OVO POVRĆE OD DAVNINA VAŽI ZA VEOMA LEKOVITO I ZDRAVO. CVEKLA JE BOGATA MINERALIMA, PRE SVEGA GVOŽĐEM, KALCIJUMOM, BROMOM, FOSFOROM, KALIJUMOM, JODOM, SUMPOROM, MAGNEZIJUMOM. OBILIJE I VITAMINOM C I VITAMINIMA B GRUPE.
* CVEKLA SADRŽI VEOMA MALO KALORIJA – SAMO 100 G SIROVE CVEKLE SADRŽI 45 KALORIJA – ZATO SPADA U DIJETALNE NAMIRNICE I VRLO ČESTO SE PREPORUČUJE U DIJETAMA, POSEBNO SOK OD CVEKLE KOJI JE VEOMA DOBAR ZA IMUNITET.
* ZA NJENA LEKOVITA SVOJSTVA ZNALI SU JOŠ I ANTIČKI NARODI. NAJČEŠĆE SE PREPORUČUJE ZA LEČENJE PRITISKA, ANEMIJE, ŽELUCA, ŽUČI, MALARIJE, RAZNIH UPALA…
* CVEKLA JE POZNATA I KAO ANTIOKSIDANS – JAKO JE DOBAR ČISTAČ ORGANIZMA I VEOMA EFEKTNA U BORBI PROTIV STARENJA.
* KUVANJEM CVEKLA GUBI DOSTA MINERALA I ZATO STRUČNJACI ČESTO ISTIČU DA JE NAJBOLJE JESTI JE U SIROVOM STANJU, A AKO ŽELITE DA POJAČATE UKUS MOŽETE JE KOMBINOVATI SA ŠARGAREPOM I JABUKOM I ZAČINITI LIMUNOM.
RECEPTI:
1. OPERETE CVEKLU, OLJUSTITE I ZATIM IZRENDATE NA SECKU NA TANKE STAPICE!
POSOLITI, DODATI IZGNJECENI BELI LUK, MALO MASLINOVOG ULJA I SIRCETA RAZBLAZENOG.
DOBRO IZMESATI I JESTI UZ SIRA, ODLICNO IDE, A MOZETE I KAO SALATU UZ JELO!
2. MOZETE JE OPRATI, OCISTITI I ISECI NA TANKE KRUGOVE, POSOLITI I TAKO JESTI UZ NEKI MLECNI PROIZVOD ILI KAO DODATAK JELU!
3. OPRATI DOBRO CVEKLE JEDNAKE VELIČINE, UMOTATI U FOLIJU I ISPEĆI U RERNI.PEČENU OLJUŠTITI, ISKRIŽATI NA KOLUTOVE, ZAČINITI MASLINOVIM ULJEM, LIMUNOM, BELIM LUKOM. PEČI U ZAVISNOSTI OD VELIČINE CVEKLE, OD POLA SATA DO SAT.
Нема коментара:
Постави коментар