четвртак, 16. октобар 2014.

Virak ili vrkuta čuva zdravlje žene


Virak ili vrkuta je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste u visinu do 40 cm. Na listovima se zadržavaju kapi rose. Vrkuta je veoma rasprostranjena biljka i uspeva gotovo svuda, do nadmorske visine od 2500 m. Listovi su zeleni, krupni i okruglasti, a cvetovi sitni žuto zelene boje. Virak cveta od maja do avgusta. Listovi se beru u toku cvetanja biljke. Ova biljka ima mnogo imena, pa ćete je možda u literaturi sresti pod nazivom gospin plašt, zečja šapa, govedja trava, lavlja noga, ali najčešće kao virak ili vrkuta. 

 

Lekovitost virka


Virak sadrži tanine, organske kiseline, flavonide, eterično ulje i dosta c vitamna. Nema neki poseban miris, a ukus je opor i gorak. Deluje protiv upala i bakterija. Ova biljka je na dobrom glasu naročito zbog toga što virak čuva zdravlje žene. Možda najbolje ovu biljku opisuje engleski naziv Lady’s mantle (ženski ogrtač). Vrkuta je slavu stekla kao prirodan i najdelotvorniji lek protiv ženskih bolesti. Neki travari tvrde da se dobar deo ginekoloških operacija i bolesti može izbeći upotrebom čaja od virka. Preporučljiva je i kod nemogućnosti začeća tj. lečenja neplodnosti, gde se koristi najčešće u kombinaciji sa macinom travom. Ova biljka reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Pomaže i kod policističnih jajnika.

Čaj od vrkute se može piti i u toku menopauze, jer reguliše hormone i ublažava simptome menopauze.

Prema nekim istraživanjima biljka je delotvorna i protiv raka dojke, hpv i drugih virusa, zatim i bakterija kao što je stafilokok.

Koristan je i za spoljnu upotrebu tj. zapiranje u slučaju bakterija, gljivica i upala.

U slučaju krvarenja van vremena kada je menstruacija preporučuje se zapiranje jačim čajem od virka.

Virak deluje i protiv dijareje sam ili u mešavini sa drugim čajevima. Podugačak je spisak korisnih efekata vrkute. Treba još naglasiti da je ovaj čaj preporučljiv i kao čaj za mršavljenje.



 

Upotreba u toku trudnoće i posle porodjaja


Može da se koristi i u toku trudnoće posle 3 meseca. Jača matericu i štiti trudnice od spontanog pobačaja. I nakon porodjaja se preporučuje čaj od vrkute, jer se porodilja brže oporavlja, a jačaju joj mišići i zateže se stomak.


Priprema čaja od virka


Jednu kašičicu čaja preliti sa 2 dl vrele prokuvane vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, a potom procedite čaj. Piti gutljaj po gutljaj. Dovoljno je 2 šolje na dan.

Нема коментара:

Постави коментар