Neki od najboljih prirodnih lekova protiv bola i upala imaju i odličan ukus, što se ne može reći za sve lekove koje će vam doktor preporučiti. Takođe, hrana neće uzrokovati neprijatne nuspojave, koje su uobičajene za većinu medicinskih lekova protiv bolova.
Borovnice
Povećavaju nivo proteina toplotnog šoka, čiji se nivo smanjuje starenjem, a važni su kod borbe tela protiv stresa. Kada padne nivo proteina toplotnog šoka kao rezultat nastaju upale, bol i oštećenje tkiva.
Ljuta paprika
Možda zvuči neobično, ali ljuta paprika snižava visoku temperaturu tela zbog kapsaicina, koji ima moćna antiupalna svojstva i odličan je kod poboljšanja cirkulacije. Ljutu papriku možete koristiti iu obliku papra (Caienne papar) kao začin jelima.
Celer
Sadrži više od 20 antiupalnih sastojaka, uključujući supstancu koja se zove apigenin. Postoje istraživanja koja potvrđuju da apigenin sprečava nastanak raka dojke. Dodajte celer u supe, semenke celera u salate i zaštitite svoje zdravlje.
Trešnje
Dok se mnogi ljudi odmah odluče za aspirin, bolja verzija bi bio desert od trešanja jer su čak 10 puta efikasnije od aspirina kod ublažavanja upale.
Tamno zeleno lisnato povrće
Kelj ili spanać će telo opskrbiti alkalnim mineralima poput kalcijuma i magnezijuma. Oba minerala pomažu kod uspostavljanja hemijske ravnoteže u telu pa tako ublažavaju upalu.
Riba
Riblje ulje direktno utiče na imunološki sistem, a suzbija oslobađanje negativnih citokina za 40-55%. Citokini mogu biti pozitivni i negativni, a negativni su ti koji pogoršavaju zdravlje zglobova i uzrokuju upale.
Lanene semenke i laneno ulje
Lanene semenke su bogate prirodnim uljima koji u telu poprimaju oblik sličan hormonima i smanjuju nivo jedinjenja koji uzrokuju upale. Lanene semenke i laneno ulje možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a preporuka stručnjaka je da ih ne zagrevate.
Đumbir
Danski naučnici su ustanovili da đumbir ima bolju efekat na zdravlje od velikog broja protivupalnih lekova, a ne moramo ni napominjati da je zasigurno ukusniji od većine lekova.
Kurkuma
Taj indijski začin koji se koristi u pripremanju čilija smanjuje osećaj bola i sprečava upale, i to bolje od nekih lekova, a bez neželjenih nuspojava.
Orasi
Kao i lanene semenke, orasi su bogat izvor omega 3 masnih kiselina, smanjuju upale i osećaj boli.
Neki od najboljih prirodnih lekova protiv bola i upala imaju i odličan ukus, što se ne može reći za sve lekove koje će vam doktor preporučiti. Takođe, hrana neće uzrokovati neprijatne nuspojave, koje su uobičajene za većinu medicinskih lekova protiv bolova.
Borovnice
Povećavaju nivo proteina toplotnog šoka, čiji se nivo smanjuje starenjem, a važni su kod borbe tela protiv stresa. Kada padne nivo proteina toplotnog šoka kao rezultat nastaju upale, bol i oštećenje tkiva.
Ljuta paprika
Možda zvuči neobično, ali ljuta paprika snižava visoku temperaturu tela zbog kapsaicina, koji ima moćna antiupalna svojstva i odličan je kod poboljšanja cirkulacije. Ljutu papriku možete koristiti iu obliku papra (Caienne papar) kao začin jelima.
Celer
Sadrži više od 20 antiupalnih sastojaka, uključujući supstancu koja se zove apigenin. Postoje istraživanja koja potvrđuju da apigenin sprečava nastanak raka dojke. Dodajte celer u supe, semenke celera u salate i zaštitite svoje zdravlje.
Trešnje
Dok se mnogi ljudi odmah odluče za aspirin, bolja verzija bi bio desert od trešanja jer su čak 10 puta efikasnije od aspirina kod ublažavanja upale.
Tamno zeleno lisnato povrće
Kelj ili spanać će telo opskrbiti alkalnim mineralima poput kalcijuma i magnezijuma. Oba minerala pomažu kod uspostavljanja hemijske ravnoteže u telu pa tako ublažavaju upalu.
Riba
Riblje ulje direktno utiče na imunološki sistem, a suzbija oslobađanje negativnih citokina za 40-55%. Citokini mogu biti pozitivni i negativni, a negativni su ti koji pogoršavaju zdravlje zglobova i uzrokuju upale.
Lanene semenke i laneno ulje
Lanene semenke su bogate prirodnim uljima koji u telu poprimaju oblik sličan hormonima i smanjuju nivo jedinjenja koji uzrokuju upale. Lanene semenke i laneno ulje možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a preporuka stručnjaka je da ih ne zagrevate.
Đumbir
Danski naučnici su ustanovili da đumbir ima bolju efekat na zdravlje od velikog broja protivupalnih lekova, a ne moramo ni napominjati da je zasigurno ukusniji od većine lekova.
Kurkuma
Taj indijski začin koji se koristi u pripremanju čilija smanjuje osećaj bola i sprečava upale, i to bolje od nekih lekova, a bez neželjenih nuspojava.
Orasi
Kao i lanene semenke, orasi su bogat izvor omega 3 masnih kiselina, smanjuju upale i osećaj boli.
Borovnice
Povećavaju nivo proteina toplotnog šoka, čiji se nivo smanjuje starenjem, a važni su kod borbe tela protiv stresa. Kada padne nivo proteina toplotnog šoka kao rezultat nastaju upale, bol i oštećenje tkiva.
Ljuta paprika
Možda zvuči neobično, ali ljuta paprika snižava visoku temperaturu tela zbog kapsaicina, koji ima moćna antiupalna svojstva i odličan je kod poboljšanja cirkulacije. Ljutu papriku možete koristiti iu obliku papra (Caienne papar) kao začin jelima.
Celer
Sadrži više od 20 antiupalnih sastojaka, uključujući supstancu koja se zove apigenin. Postoje istraživanja koja potvrđuju da apigenin sprečava nastanak raka dojke. Dodajte celer u supe, semenke celera u salate i zaštitite svoje zdravlje.
Trešnje
Dok se mnogi ljudi odmah odluče za aspirin, bolja verzija bi bio desert od trešanja jer su čak 10 puta efikasnije od aspirina kod ublažavanja upale.
Tamno zeleno lisnato povrće
Kelj ili spanać će telo opskrbiti alkalnim mineralima poput kalcijuma i magnezijuma. Oba minerala pomažu kod uspostavljanja hemijske ravnoteže u telu pa tako ublažavaju upalu.
Riba
Riblje ulje direktno utiče na imunološki sistem, a suzbija oslobađanje negativnih citokina za 40-55%. Citokini mogu biti pozitivni i negativni, a negativni su ti koji pogoršavaju zdravlje zglobova i uzrokuju upale.
Lanene semenke i laneno ulje
Lanene semenke su bogate prirodnim uljima koji u telu poprimaju oblik sličan hormonima i smanjuju nivo jedinjenja koji uzrokuju upale. Lanene semenke i laneno ulje možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a preporuka stručnjaka je da ih ne zagrevate.
Đumbir
Danski naučnici su ustanovili da đumbir ima bolju efekat na zdravlje od velikog broja protivupalnih lekova, a ne moramo ni napominjati da je zasigurno ukusniji od većine lekova.
Kurkuma
Taj indijski začin koji se koristi u pripremanju čilija smanjuje osećaj bola i sprečava upale, i to bolje od nekih lekova, a bez neželjenih nuspojava.
Orasi
Kao i lanene semenke, orasi su bogat izvor omega 3 masnih kiselina, smanjuju upale i osećaj boli.
Нема коментара:
Постави коментар