уторак, 20. август 2013.

Povrće i bilje za detoksikaciju

Zeleno lisnato povrće je idealno za detoksikaciju organizma. Zbog obilja vitamina i minerala povrće kao radič, zelena salata, rukola, mladi luk doprinose izlučivanju nagomilanih toksina. Manje poznato, a sa istim dejstvom je povrće i bilje kao celer, maslačak i kopriva koje podstiče razmjenu materija i izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.


MASLAČAK
Maslačak je jestiv i ljekovit. Korijen, list i cvijet se smatraju ljekovitim. Maslačak pojačava lučenje žuči, djeluje kao diuretik, pomaže čišćenje krvi, kod liječenja gihta, reumatizma, kožnih ekcema, pojačava apetit... Maslačak sadrži kalijum u nadzemnom dijelu, 40 odsto inulina u korijenu, 16 odsto vitamina C, gvožđa 3 odsto... Mladi listovi su veoma ukusni,pa se takvi mogu jesti svježi kao salata, ili dodavati raznim kuvanim jelima. Čaj od maslačka je nezaobilazan kada je potrebno poboljšati razmjenu materija kao i lučenje toksina iz organizma.
KOPRIVA
Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti kopriva se, i pored toga što se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem, ali i lijekom. Veoma je bogata raznim korisnim materijama: bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pravi mali vitaminski rezervoar. Na našim trpezama je rijetko, mada se može pripremiti na više načina.
Čaj od koprive je stari, poznati i provjereni recept. Čaj doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Koristan je kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni. Preporučuje se kod infekcija u ustima, afti ili upala desni. Zbog velike količine kalijuma u svom sastavu kopriva djeluje diuretski i koristi se pri liječenju upale mokraćnih kanala, kao i kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca.
CELER
Celer je u staroj Grčkoj i Egiptu smatran simbolom sreće i ljepote, ali i odličnim lijekom za slabe nerve. Bogat je ljekovitim materijama, a posebno vitaminima  C, K, B1 i B6, kao i folnom kisjelinom i kalijumom. Poznat je i kao veoma snažan afrodizijak, a ima protivupalno i jako antibakterijsko djelovanje.  Može biti jako koristan osobama koje pate od čestih upala mokraćnih organa, bolesti bubrega, kao i za sve one sklone gojenju i nastanku celulita. Mnogobrojni narodni ljekovi protiv prehlade i upale grla sadrže celer kao osnovni sastojak. Posebno se preporučuje uključiti celer (korijen i lišće) u proljećnu ishranu.

Нема коментара:

Постави коментар