субота, 19. јул 2014.

KURKUMA

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već hiljadama godina kao začin i prirodna boja.
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom vekova. Već odavno je poznato da kurkuma ima anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alchajmerove bolesti.
15 razloga zbog kojih vredi koristiti kurkumu:
  • kurkuma ima antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,
  • kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,
  • sprečava rast raka dojke,
  • kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija ćelije raka i sprečava njihov daljnji rast,
  • smanjuje rizik od dečje leukemije,
  • čisti jetru na prirodan način,
  • može sprečiti ili zaustaviti razvoj Alchajmerove bolesti (uništava naslage amiloidoze u mozgu),
  • sprečava rast metastaza kod mnogih vrsta raka,
  • prirodni je lek protiv bolova,
  • reguliše metabolizam i potpomaže u mršavljenju,
  • već odavno se koristi u Kini kao lek protiv depresije,
  • zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lek protiv artritisa i reume,
  • istražuje se delovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,
  • kurkuma ubrzava zacelivanje rana i brzo obnavlja povređenu kožu,
  • potpomaže u lečenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože
Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.
Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama. Prstohvat kurkume možete dodati u pirinač, jela od povrća, testo za palačinke, supu. Kurkuma će dati jelu lepu zlatno-žutu boju i prijatnu aromu.
Omiljeni azijski začin jarkožute boje ima povoljno delovanje na funkciju mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost. Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stupce naučnih časopisa. Taj omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno delovanje na funkciju mozga i srca, a najintrigantnije su naučne studije koje dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost kurkume.
Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je na potencijalnu korist kurkume za dijabetičare. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju ima povoljno delovanje na insulinsku rezistenciju. Istraživanje su vršili na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.
Naučni tim pod vodstvom profesora Mi-Kyung Lee-a posmatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu grupu) tokom šest nedelja. Kod miševa s dijabetesom izmereni su niži nivoi glukoze nego u kontrolnoj grupi. U grupi miševa dijabetičara izmerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje glukoze u glikogen, osnovni skladišteni ugljenohidrat, što garantuje niži nivo glukoze u krvi nakon obroka. Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je prouzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo kod miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupinije bilo promene u nivou glukoze, insulina i merenih enzima.

O kurkumi pobliže
Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju mnogo jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Naime, kari je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju kari praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodnu žutu boju kurkumin.
Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog saznanja o brojnim povoljnim delovanjima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta.
Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ajurvede (1900. g. Pre Hrista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na celi niz bolesti i stanja kao bolesti kože, pluća i organa za varenje, a koristila se kao pripravak za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina potvrdila su da je za većinu povoljnih delovanja odgovoran upravo kurkumin.

Nutritivna vrednost kurkume
Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalijuma, gvožđe i mangan.Takođe, smatra se izvorom nevarljivih prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Začin koji obećava
Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom „Čest indijski začin budi nadu“ u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U poslednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli melom, Alchajmerovu bolest i karcinom kolorektuma.
Pet načina za uživanje kurkume: (iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, Planetopija i Profil 2008.)
1.      Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narandžasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
2.      Dodajte kurkumu salati od jaja kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
3.      Pomešajte smeđi pirinač s suvim grožđem i indijskim oraščićima te začinite kurkumom ili kari prahom.
4.      Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak kari praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju kari.
5.      Kurkuma ili kari u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.
Dr.sc. Darija Vranešić Bender vitamini.hr(DobreVijesti.info/Net.hr)

Нема коментара:

Постави коментар