субота, 19. јул 2014.

Matičnjak - prirodni lek protiv nervoze i nesanice, jača srce, čisti krv


Matičnjak snižava pritisak, leči prehladu, probleme sa varenjem i nesanicu. Gaji se kao lekovita i aromatična biljka, a u parkovima kao ukrasna


Matičnjak
Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od retkih biljaka koja se istovremeno koristi kao lek, miris,
ukras i začin. Zbog karakterističnog prijatnog mirisa koji podseća na limun, u narodnoj medicini poznat je i pod imenom "limun trava", ali i kao limunka, majčina ljubica, medeni list, pčelinjak, črniva. Ova višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim četvorougaonim stabljikama, dostiže visinu od 30 do 70 centimetara. Listovi su zeleni i sjajni, na dugim peteljkama, jajolikog oblika, pri dnu zaobljeni. Cvetovi su beli, plavičastobeli, bledoružičasti ili žućkastobeli, smeštani u korenu listova.


Nalazimo ga u južnoj Evropi i severnoj Africi, gde se gaji više od 2.000 godina. Grančice matičnjaka nekada su se stavljale na pod da osveže prostoriju, dok su Arapi prvi počeli da ga koriste zbog njegovih lekovitih osobina - pripremali su čaj koji je smanjivao napetost i depresiju. U srednjem veku su vidari koristili čaj od matičnjaka da pacijentu smanje napetost, kao sredstvo za spavanje, bolji apetit, da uminu bolovi i prođu tegobe sa varenjem. U Francuskoj se i danas čaj od matičnjaka koristi kao sredstvo koje pomaže da se odagnaju umor i glabovolje. Obično se kombinuje sa drugim biljem koje umiruje - valerijanom, kamilicom i hmeljom.

Raste u dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, u pčelinjacima, po šumama... Gaji se kao lekovita i aromatična biljka, a u parkovima kao ukrasna. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ili deljenjem busenova i rasađivanjem. Sadrži fenolne kiseline, flavonide, gorke materije i malo tanina, ali je najvažniji lekoviti sastojak etarsko ulje koje osvežava i razgaljuje. S obzirom na to da je veoma isparljivo i da ga u listu ima malo, važno je da se listovi pažljivo beru, brzo suše u hladu i što manje diraju. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili u platnenim vrećicama, nikako ne u limenim posudama.

U narodnoj medicini matičnjak je poznat po smirujućem dejstvu: leči noćna lupanja srca, krepi duh i čisti misli. Jača srce i čisti krv, blago širi periferne krvne sudove i snižava pritisak. Nekada se čaj od matičnjaka pio za dugovečnost, a danas da se izleče prehlada i grip, prođu problemi sa varenjem i nesanica. Preporučuje se i u lečenju depresije, menstrualnih tegoba, hipohondrije, nadutosti, grčeva u crevima, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, nekih oblika astme. Koristi se i protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gađenja, povraćanja i proliva, kao i za jačanje organizma. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da matičnjak u kombinaciji sa drugim biljem koje smiruje pomaže da prođe anksioznost i da se utone u san. Nemačka istraživanja pokazuju da esencijalno ulje matičnjaka deluje na deo mozga koji upravlja autonomnim nervnim sistemom i štiti mozak od preteranih spoljnih uticaja.

List matičnjaka koristi se kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma, a pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom) kao sredstvo za jačanje apetit.

Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja) je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, još više, i u industriji parfema, i kozmetike. Posebno se preporučuje trudnim ženama koje imaju mučnine.

Matičnjak se upotrebljava kao začin u salatama i čorbama, ili dodatak marinadama za ribu i divljač. Bogat je vitaminom C. Odlično se slaže sa začinima kao što su: lovorov list, nana, biber, ruzmarin, majčina dušica.

Matičnjak mogu da koriste i deca.

Napomena: Iako kliničke studije nisu potvrdile matičnjak bi mogao da ometa delovanje sedativa i lekova za štitastu žlezdu. Ako uzimate neke od ovih lekova posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete da koristite matičnjak.



RECEPTI

ČAJ ZA SMIRENJE

Pomešati jednake delove lista matičnjaka, nane, cveta kamilice, hmelja i korena odoljena. Kašiku mešavine popariti sa 2 dl ključale vode, odmah poklopiti, ostaviti 3 sata, procediti i piti posle večere.

PROTIV NADIMANJA

Pomešati po šaku matičnjaka, kamilice i nane, popariti ključalom vodom, poklopiti, kad odstoji procediti.

AROMATIČAN GORKI ČAJ

Pomešati po 100 g lista matičnjaka, kore limuna i pomorandže. Kašiku mešavine popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti 3 sata, procediti i piti posle večere.

ili

100 g pripremljene mešavine staviti u litar prepečenice ili vina. Sačekati osam dana (s vremena na vreme tečnost promućkati) procediti i piti po kašiku pola sata pre jela.

PROTIV NESANICE

- 30 g matičnjaka

- 30 g odoljena

- 30 g cvasti hmelja

- 5 g gorke deteline

- 5 g ruzmarina

Četiri kašike mešavine preliti litrom ključale vode i poklopiti. Posle dva sata procediti, zasladiti medom i piti po čašu čaja ujutru i uveče.

Нема коментара:

Постави коментар