Najbolji saveti za savršenu salatu stižu od Italijana. Saznajte kako da od salate napravite zdrav i potpun obrok koji lako menja doručak, ručak ili večeru!
Salata je vrlo popularna reč. I kod nas i svuda. Često na filmovima gledamo predivne glumice kako za večeru, pauzu za ručak ili onako s nogu brste tanjir zelenila i uživaju sve u šesnaest, kao da jedu tanjir najukusnije i najsočnije testenine u svetu. Na Instagramu svako malo neko jede samo salatu, oduševljen svojim zelenilom lepi ikonice srca i sunca da nam dočara tu lepotu.
Šta se zapravo krije u tom tanjiru lišća? Da li su oni stvarno nabacali par povrćki, izmešali sa sirćetom i uljem i voilà- divni, ukusni, zasitni obrok je na stolu. Jesu, uradili su upravo to samo što su prethodno dobro razmislili o sastojcima.
Mene su zanat osmišljavanja salate kao obroka naučili Italijani. Da, nacija pizze i paste jako često jede salatu za ručak i večeru i imala sam sreće da su svoje umeće preneli i na mene.
Dakle, danas vam otkrivam moje formule za kreiranje salate kao obroka. Biću uopštena jer salata treba da je prilagođena vašem ukusu i kreativnosti tako da sastojci variraju od sezone do sezone. Ipak, postoji par pravila koje salatu čine ukusnim obrokom i njih treba poštovati.
- Povrće treba da je što svežije.
- Da bi salata dobila formu obroka, ubacite u nju nešto od sledećih namirnica: sir, tofu, neku žitaricu (ili je poslužite sa hlebom), mahunarku, mesni protein, kuvana jaja ili ribu. Ovo su namirnice koje prave razliku između salate obroka i salate priloga.
- Salata se uvek (i samo) začinjava tik pred jedenje. Ovo je jedna od najbitnijih stavki i nikako je ne zaboravite! Salata koja je začinjena pre vremena vrlo brzo uvene, pusti vodu i obrok gubi svoju svežinu.
- Uvek salatu dobro osušite pre nego pristupite pripremi. Udružene kapljice vode će se pomešati sa dresingom i promeniti ukus vašeg obroka.
- Kada uparite korenasto i lisnato povrća sa mahunarkama- sočivo, leblebiju, pasulj, azuki pasulj… dobićete jednu vrlo zasitnu i ukusnu salatu. Mahunarke, naravno trebaju biti prethodno skuvane.
- Ne zaboravite na bademe, lešnike, golicu, semenke suncokreta, susam. Samo ih kratko istostirajte pre stavljanja u salatu. Čisto da se zamiriše.
- Kada birate sireve, trudite se da sve one koji stoje u vodi, prethodno ocedite. Ako hoćete lajt varijantu, koristite one sa manje mlečne masti ali čak i da koristite punomasne nije strašno jer u salatu se ne stavlja puno sira. Svaka namirnica treba da se ukombinuje sa ostalima, ne da dominira.
- Možda zvuči neverovatno ali jedna narandža u salati čini čuda. Kao i malo suvog grožđa ili brusnica.
- Sveže začinsko bilje poput nane, origana, bosiljka daje suptilnu, aromatičnu notu. Sitno ga iseckajte i stavite u dresing.
- A tek kada spomenem dresing otvaraju se vrata mogućnosti. Osim hladno ceđenog maslinovog ulja, za kompleksniji ukus koristite bundevino ulje ili ulje pečenog susama.
- Kod nas postoji sirće i od maline i od borovnice, balzamiko sirće a ponekad je limun sasvim dovoljan.
- Jogurt + avokado. Jogurt + malo majoneza. Jogurt + ulje + malo belog luka…
- Salata je idealna da je ponesete na posao kao ručak. Samo ne zaboravite da dresing da spakujete u flašici sa strane. Idealna kao večera, kao užina. Stvarno je super stvar.
Salata sa pečenim tikvicama
Salata od tikvica – za jednu osobu:
- 1 tikvica
- ½ cvekle
- 1 šargarepa
- Šaka badema
- ½ šake suvog grožđa
- Malo buđavog sira
- Malo limuna
- So, biber
- ½ kašike hladno ceđenog maslinovog ulje
- Tikvicu operite i isecite nožem za ljušćenje na listove. Isto to uradite i sa cveklom i šargarepom.
- Zagrejte ½ kašike maslinovog ulja i kratko, na jačoj temperaturi ispržite tikvicu. Tek da se blago zarumeni. Kada je gotovo, prebacite u tanjir u kome ćete poslužiti salatu.
- Nakon što su se tikvice malo prohladile, dodajte ostale sastojke.
- Pospite sa komadićoma sira, sitnoseckanim bademom i začinite.
- Poslužite uz parče hleba.
Prijatno!
http://www.trcanje.rs/
Нема коментара:
Постави коментар