U jednoj divnoj bajci koju je napisao genijalni Andersen, bolesnom dečaku koji leži u postelji učinilo se da je iz čajnika izašao duh jedne simpatične i dobroćudne bakice koju je Andersen nazvao Bazgova majčica. Ona je umirila i zabavljala dečaka svojim zanimljivim pričama koje su ga odvele u san. Kada se sutra probudio dečak više nije bio bolestan. Za razliku od nekih drugih bajki ovu možete shvatiti i prilično bukvalno. Bolesna deca koja usled prehlada ili gripa imaju visoku temperaturu i groznicu, često se dešava da buncaju do su u čudnom polusvesnom stanju.
Topli čaj od zove ili bazge kao se ova biljka još naziva snižava temperaturu i pomaže nam da lakše savladamo bolest. Ovom malom drvetu ili većem žbunu, kako želite, oduvek su pripisivana čudesna magičan svojstva. U njegovim krošnjama živele su šumske vile, pa seljaci nipokoju cenu nisu želeli da zapale zeleno drvo zove. Rasprostranjeno je i verovanje da nije pamentno zaspati pod ovim drvetom.
Bez obzira na to da li verujete u bajke ili ne, toplo vam preporučujem da kada ste prehlađeni, imate visoku temperaturu ili ste žrtva epidemije gripa popijete po dve do tri šolje čaja od zove. Ova biljka sadrži jedinjenja koja snižavaju povišenu temperaturu, izazivaju znojenje, deluje protivupalno i zaustavlja kašalj olakšavaju bol u mišićima i deluju na virus gripa. Izgleda da antivirusna jedinjenja zove dobro deluju i na ostale viruse, prvenstveno herpesa i da mogu pomoći onima koji pate od Epštaj-Barovog sindroma.
Ako imate upalu krajnika obavezno popijte dve do tri šolje čaja od cveta zove, lista kupine i petrovca.
Zova deluje i diuretično, pa se preporučuje osobama koje imaju višak mokraćne kiseline u krvi. Cvet zove često se nalazi u mešavinama za čišćenje organizma i detoksifikaciju. Potpuno zrele bobice kleke posebno su dobre u tu svrhu jer deluju blago laksativno i diuretično, bogate su flavonoidima i vitaminima C,A i B.Ja više volim da plodove zove blago termički obradim iako se mogu jesti i sveži.
Protivupalno dejstvo zove opravdava upotrebljavanje ove biljke za negovanje iritirane i upaljenje kože. Udružena sa peršunom i nevenom zova ulanja tamne fleke na licu.
Pomešana sa vrbovom korom, suručicom i ruzmarinom ova biljka se preporučuje onima koji pate od artritisa i reumatizma. Uz ovu čajnu mešavinu bolni delovi se masiraju losionom od esencijalnih ulja ruzmarina, eukaliptusa i kleke.
Cvetovi zove su jestivi. Probajte da sveže cvetove umočite u testo za palačinke (malo ređe) i ispržite u dubokom ulju. Kada je gotovo izvadite iz šerpe, ostavite da se ocedi višak masnoće i pospite prah šećerom. Sirup od cvetova zove takođe je veoma popularan u našim krajevima.
Čajna mešavina protiv nazeba gripa i povišene temprature:
- Zova (Sambucus nigra) 100g
- Lipa (Tillia cordata) 100g
- Saltki koren (Glycyrrhiza glabra) 50g
Biljke pomešajte pa dve supene kašike prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procedite i popijte u malim gutljaima. Pijte dve do tri šolje na dan.
Čajna mešavina protiv artritisa i reumatizma:
- Zova (Sambucus nigra) 100g
- Suručica (Filipendula ulmaria) 100g
- Vrbova kora (Salix alba) 50g
- Zlatnica (Solidago virgo-aurea) 50g
Biljke pomešajte pa tri supene kašike prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 45 minuta. Procedite i popijte u malim gutljaima. Pijte dve do tri šolje na dan.
Losion za uklanjanje pega i fleka:
- Peršun list (Petroselinum sativum) 100g
- Zova cvet (Sambucus nigra) 50g
- Neven (Calendula officinalis) 50g
Biljke pomešajte sipajte u čistu staklenu teglu i prelijte sa mešavinom od 300ml 70% alkohola, 100ml čiste flaširane ili izvorske vode i 100ml glicerina. Zatvorite teglu dobro promućkajte i čuvajte na tamnom i hladnom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Procedite i čistite lice ili ruke ovim losionom pred spavanje.
Džem za poboljšanje probave:
- 300g svežih bobica zove
- 10 suvih smokava
- sok od jedne pomorandže
- dve supene kašike komorača
Smokve ostavite preko noći u vodi, ujutro ocedite i iseckajte, pa pomešajte sa bobicama zove, smrvljenim semenkama komorača i sokom od pomorandže, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne bodijete pire. Na šolju ovog pirea dodajte šolju smeđeg nerafinisanog šećera i kuvajte još nekoliko minuta. Toplo sipajte u čiste tegle zagrejane u rerni na 50 stepeni. Dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Dnevno jedite po jednu do dve kašike ovog džema za doručak ili večeru iz šolju čaja od lana.
Šampanjac od zove:
- 4 litra vode
- 625g smeđeg šećera
- Dva limuna
- 8 cvetova yove
- 2 supene kašike belog vinskog sirćeta
Zagrejte vodu do ključanja, dodajte šećer i promešajte da se šećer otopi. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Jedan limun dobro iscedite, a drugi temeljno operite (najbolje je koristiti neprskani domaći limun) i isecite na četvrtine. Cvetove yove stavite u zemljani ili plastični sud, dodajte četvrtine limuna, zaslađenu vodu, limunov sok i sirće. Promešajte, prekrite čistom krpom i ostavite da odstoji jedan dan. Nakon 24h tečnost procedite kroz čistu gazu i sipajte u čiste i sterilisane flaše sa dobrim zatvaračem. Ostavite da stoji deset dana pre upotrebe. Pošto ovaj biljni, bezalkoholni šampanjac ne sadrži konzervanse, potrošite ga u roku od tri nedelje.
Momčilo Antonijević
Нема коментара:
Постави коментар