среда, 26. новембар 2014.

Akutni Bronhitis

Akutni bronitis je oboljenje koje zahvata krupnije disajne puteve u plućima i najčešći je uzročnik produktivnog kašlja i otežanog disanja u zimskom periodu. Ako se ne liječi, bronhitis može trajati i sedmicama, a kod osoba sa slabijim imunitetom može preći i u upalu pluća.

Šta Je To Akutni Bronhitis I Kada Se Javlja?

Bronhitis je respiratorno oboljenje, koje se javlja u toku hladnijih mjeseci. Obično se nastavlja na virusno zapaljenje nosa i ždrijela, alergijski rinitis i druge bolesti gornjih respiratornih puteva.

Akutni bronhitis predstavlja zapaljenje bronha (krupnijih disajnih puteva). Ovo je najčešće uzrokovano virusima i nastavlja se na "običnu prehladu". Dakle, sekrecija iz nosa, kašalj i sinuzitis, posebno kod djece i starijih se često nastave sa bronhitisom. Pojavu ovog oboljenja označava pojava produktivnog (zrelog) kašlja sa manjim ili većim iskašljavanjem sluzi.

Zimski mjeseci, pad imuniteta i izloženost virusima prehlade i gripe predisponiraju pojavu ovog oboljenja. Najpodložnija populacija su djeca i stariji.Osobe koje boluju od hroničnog sinuzitisa sa čestim akutizacijama bolesti su takođe podložni.

Osim gore opisanog akutnog bronhitisa infektivne prirode, postoji i hronični bronhitis uzrokovan trajnim promjenama na disajnim putevima usljed dugogodišnjeg konzumiranja cigareta, života u zagađenim sredinama, uslova na radnom mjestu i slično. Hronični bronhitis ima neke posebne karakteristike, ali njegova akutizacija ima sve karakteristike akutnog infektivnog bronhitisa.

Koji Su Glavni Simptomi Akutnog Bronhitisa?

Ovo oboljenje je lako prepoznati po pojavi produktivnog kašlja sa bogatim bronhitičnim nalazom auskultatorno na plućima. U težim slučajevima dolazi do otežanog disanja usljed jače izražene opstrukcije.

Kašalj uz osjećaj struganja u grudima pri disanju i malaksalost, koji slijede nakon preležane prehlade ili gripa, su osnovni pokazatelji akutnog bronhitisa. Definitivna dijagnoza ovog respiratornog oboljenja se postavlja auskultacijom (slušanjem) pluća pomoću stetoskopa. Nalaz je karakterističan i dočarava vrtložno kretanje vazduha pri disanju u kontaktu sa sluzi.

Treba imati u vidu da je osnovni uzrok ovakvog stanja pojačano nakupljanje sluzi u bronhima. Ova sluz i zadebljanje zidova bronha usljed upale, vode ka suženju disajnih puteva, nadraživanju nervnih završetaka i zadržavanju vazduha niže u plućima. U ovom leži objašnjenje "zrelog" kašlja sa iskašljavanjem, produženog ekspirijuma i u težim slučajevima otežanog disanja sa osjećajem gladi za vazduhom. Kašalj je iscrpljujući i obično postoji osjećaj "kao da uvijek malo sluzi zaostane i ne da se iskašljati". Ovakav kašalj može potrajati i do 2-3 sedmice po izlječenju.

Koje Su Komplikacije Akutnog Bronhitisa?

Iako je ovo najčešće samoizlječivo, blago oboljenje, nekada dolazi do razvoja komplikacija. Bronhitis se komplikuje kod djece, starijih i u slučaju akutizacije hroničnog bronhitisa kod pacijenata oboljelih od hronične opstruktivne bolesti pluća.

U slučaju javljanja akutnog bronhitisa kod imunokompromitovanih, treba očekivati da prehlada neće tu stati i da bi trebalo intervenisati lijekovima. Inače, kod radno sposobne populacije, očuvanog imuniteta, ovo je samoizlječivo oboljenje, u kom ne treba intervenisati lijekovima.

Rečeno je da je u osnovi akutnog bronhitisa virusna upala bronha. U rijetkim slučajevima može doći do bakterijske superinfekcije, koja značajno pogoršava opšte stanje i često vodi u pneumoniju (upalu pluća).

Ukoliko proces upale nastavi da se spušta ka sve sitnijim i sitnijim disajnim putevima, često kod djece dolazi da razvijanja bronhiolitisa, koje je potencijalno po život opasno stanje (5% hospitalizacija).

U slučaju razvijanja bronhitisa kod osobe koja boluje od astme ili/i alergijskog laringotraheitisa, često dolazi do značajnog pogoršanja disanja, te ove osobe često završavaju na odjelima hitne medicinske pomoći zbog dispneje.

Kako Liječiti Akutni Bronhitis - Terapija Akutnog Bronhitisa

Liječenje akutnog bronhitisa je lako i uspješno. Obično nije potrebna nikakva specifična terapija. Komplikacije se liječe zavisno od uzročnika i komorbiditeta.

Najčešće se govori o simptomatskom liječenju: čajevi, puno vitamina C, paracetamol u slučaju temperature i sirupi za lakše iskašljavanje. U slučaju bogatog nalaza na plućima i značajno otežanog disanja uključuju se i lijekovi ambulantno.

Inhalacije su najefikasnije u liječenju akutnih bronhitisa. Koriste se inhalatori nebulizatori koji pretvaraju tečnost u vodenu paru koja se udiše i tako lijekovi dospijevaju do najsitnijih disajnih puteva. Ovime se postiže brže i ograničeno djelovanje sa minimumom sistemskih efekata. Za potrebe inhalacije se mogu koristiti brojni lijekovi, koji se rastvaraju u određenom omjeru sa fiziološkim rastvorom. Navodim slijedeće kombinacije (doze su za odrasle osobe):

SALBUTAMOL (1ml) u 2-3 ml FIZIOLOŠKE
1ml salbutamola + 1ml atroventa u 2ml fiziološke
1ml salbutamola u 2ml fiziološke sa 8-10 kapi BISOLEX otopine
1ml salbutamola + 1/3 amp DEXASONA u 2,5 ml fiziološke

Ako je disanje otežano i ubrzano uz osjećaj nedostatka vazduha, preporučuje se i Aminofilin u sporoj intravenskoj injekciji. Nekada je potrebno i dati 500ml infuzije sa aminofilinom, da bi se popravila dehidratacija i razrijedila sluz u bronhima.

Od sirupa su dobri svi koji pomažu razbijanju sekreta: Fluimukan, Flavamed, Bisolex, Prospan...

Česta je upotreba antibiotika, ali uglavnom potpuno neopravdana. Antibiotike ima smisla propisati tek ukoliko dođe do naglog pogoršanja bolesti sa pojavom glavobolje i visoke temperature. Antibiotici se trebaju propisivati uvijek u slučaju akutizacije hroničnog bronhitisa kod starijih osoba.

Нема коментара:

Постави коментар