среда, 26. новембар 2014.

Suv ili produktivan kašalj | Izliječite se brzo i lako

Kašalj često zna predstavljati najuporniji simptom prehlade, bronhitisa ili neke alergije. Zna trajati i više od mjesec dana ukoliko se pravilno ne liječi. Bio kašalj suv (nadražajan) ili produktivan (zreo), podjednako isrcpljuje organizam. Izliječite se od kašlja brzo i efikasno uz naše savjete.


Koje Su Razlike Između Suvog I Produktivnog Kašlja?

Iako su podjednako isrcpljujući, ove dvije vrste kašlja se razlikuju etiološki, ali i po načinu liječenja. Naučite kako efikasno liječiti kašalj, bez korišćenja pogrešnih medikamenata.

Suvi kašalj se javlja u toku respiratornih alergijskih reakcija (polen, životinjska dlaka, perje) i posljedica je oštećenja na nivou sluznice larinksa, traheje i farinksa. Nadražajan je i daje osjećaj grebanja u grlu i postojanja pjeska u grlu. Često prethodi produktivnom kašlju i obično zaostaje nakon izlječenja bronhitisa do 15 dana, pa i duže.

Produktivan kašalj se još naziva i zrelim. Ovaj drugi naziv potiče iz činjenice da se često nastavlja na prethodno suv kašalj, zatim "sazri", a nakon toga prestaje. Karakteriše se manjim ili većim iskašljavanjem i posljedica je pojačanog lučenja sluzi u bronhima usljed upale istih. U ovoj fazi govorimo o akutnom bronhitisu.

Najčešći uzročnici kašlja su virusi i alergije, dok ga bakterijski faringitisi veoma rijetko uzrokuju. Uz kliničku sliku virusom izazvanog kašlja idu i sekrecija iz nosa i suzenje očiju. Uz kliničku sliku alergijski uslovljenog kašlja ide i otežano disanje, noćni i jutarnji suv kašalj, kihanje i suzenje očiju.

Kašalj: Simptom Mnogih Oboljenja

Kašalj nije bolest, već je simptom i liječi se osnovno oboljenje. Zato je bitno poznavati kad se kašalj može javiti i koje su njegove karakteristike vezane za različite bolesti. Različite vrste kašlja treba liječiti različitim lijekovima. Nekada pogrešna terapija može dovesti do produžavanja, pogoršanja ili komplikacija.

Virusom uzrokovan suv kašalj: 

Karakteriše ga prethodna sekrecija iz nosa, suzne oči i ponekad kihanje. Gušobolja je česta, po tipu grebanja i stezanja u grlu. Suv kašalj se javlja u periodu prolaska ostalih simptoma i traje danima, pa i sedmicama po izlječenju nazofaringitisa.  

Kašalj u toku alergije i/ili astme:

Javlja se najčešće u proljeće i ljeto sa cvjetanjem biljaka. U slučajevima alergije na životinjsku dlaku i prašinu, kašalj može biti prisutan tokom cijele godine. Suv je, nadražujući, sa osjećajem sužavanja disajnih puteva: najteži simptomi su kasno u noć i ujutru. Osoba osjeća da joj je teško udahnuti. Kako liječiti alergije i alergijski kašalj?
Astma je nešto komplikovaniji vid alergije, gdje postoji pretjerana zapaljenska reakcija zidova disajnih puteva na spoljašnje iritanse. U ovom slučaju treba liječiti osnovno oboljenje, a ne sam kašalj.

Kašalj kao simptom bakterijske infekcije ždrijela:

Veoma je rijedak u toku bakterijskog tonzilofaringitisa, ali ukoliko se javi, liječi se osnovno oboljenje antibioticima, a kašalj vrlo brzo nestaje po izlječenju. Uz ostale simptome se javlja i povišena temperatura.

Kašalj u toku upale pluća (pneumonije):

Uz poremećeno opšte stanje sa glavoboljom, bolom uza grudne kosti, povišenom temperaturom, javlja se i bolan produktivan kašalj. Prisutan je i poremećaj disanja. Stanje obično nije opasno i najčešće samoizlječivo, ali svakako postoji indikacija za uvođenje antibiotika. 

Kašalj u toku hroničnog sinuzitisa sa akutizacijom:

Nekada se mjesecima pokušava riješiti problem kašlja i "infekcije donjih dijelova respiratornog trakta", da bi se tek kasnije otkrilo da bi krivac za kašalj ipak mogli biti sinusi. Sekrecija iz sinusa uzrokuje slabije izbacivanje sluzi u jutarnjim časovima, sa čak prisutnim znacima opstrukcije disajnih puteva.

Kašalj kao posljedica zapaljenja želuca - gastritisa:

Kod gastritisa se često javlja kašalj - prvo suv, pa produktiva. Obično je povezan sa obrokom, tj. javlja se neposredno nakon obilnijeg obroka. Posebno je izražen ako se unese nešto od namirnica koje iritiraju želudac: kafa, ljuta hrana, alkohol. Traje kratko (10-15minuta) i prolazi bez posljedica. Za ovo je "krivac" refleks koji pojačava lučenje sluzi u plućima kao odgovor na nadraživanje sluznice želuca. Često se ovaj mehanizam koristi za olakšavanje islašljavanja koj bronhitisa (sirupi na bazi jagorčevine, npr). 
Terapija Suvog I Produktivnog Kašlja

Veoma je važno pravilno liječiti kašalj i nikako to ne činiti na svoju ruku. Svaki dugotrajni kašalj treba prijaviti svom ljekaru, da bi on odabrao idealan modalitet liječenja, te sproveo neophodnu dijagnostiku.

Dugo trajanje kašlja i komplikacije osnovne bolesti su gotovo uvijek posljedica liječenja na svoju ruku i nepravilnog liječenja.U narodu vlada mišljenje da svaku gušobolju treba liječiti antibioticima. To definitivno nije tačno i često vodi u komplikacije. Takođe, pogrešne tablete za liječenje suvog kašlja, primijenjene kod postojanja obilnog iskašljavanja mogu dovesti do staze sluzi u plućima i pneumonije (upale pluća).

Liječenje inhalacijama je najbezbjedniji i najefikasniji vid liječenja kašlja. Daje minimum neželjenih dejstava i brzo djeluje ublažavajući simptome već u prvim minutima. Pročitajte više o liječenju inhalacijama!

Sirupi protiv kašlja i šumeće tablete sa sredstvima koja razbijaju mukus su indikovani kod produktivnog kašlja. Tu spadaju Flavamed, Prospan, Fluimukan, Fluimucil i slično.

Butamirat (Omnitus Forte) je odličan lijek za zaustavljanje dugotrajnog, upornog suvog kašlja. Međutim, treba biti oprezan da se ne bi primjenjivao kod postojanja mukusa u disajnim plućima. U ovom slučaju može dovesti do nastanka pneumonije.

Boravak u vlažnim i toplim sredinama je pogodno za disajne puteve jer ih vlaži i smanjuje nadražljivost. Treba često pribjegavati inhaliranju nad čajem od kamilice, ili boraviti u kupatilu s puštenom toplom vodom koja stvara paru i vlaži vazduh u prostoriji.

Kada je u pitanju alergija, kašalj treba liječiti smirivanjem upale: koristiti kortikosteroidne inhalatore (Flixotide) i sprejeve za nos (Flixonase, Avamys, Nasonex...).

Нема коментара:

Постави коментар