субота, 3. јануар 2015.

Odličan razlog da jedete ljuto


 Ljubitelji ljutih začina uživat će zbog rezultata novog istraživanja. Sastojci ljutih paprika djeluju na niz faktora koji direktno utječu na zdravlje naših krvnih žila i srca.

Istraživači sa Sveučilišta Hong Kong ustanovili da ljuti sastojci čili paprika mogu spustiti krvni tlak i smanjiti razinu kolesterola.

Tim se posebno fokusirao na djelovanje grupe tvari koje su poznate kao 'kapsaicinoidi' - dijelove čilija koji daju ljutinu.

Autor studije dr. Zhen-Yu Chen kaže: 'Naše istraživanje je dodalo nove dokaze i proširilo naše znanje o djelovanju sastojaka čilija i djelovanju na rad srca. Sad imamo jasniji i detaljniji portret utjecaja na gene i druge mehanizme koji utječu na kolesterol i zdravlje krvnih žila.'

Odlično djelovanje ljutih sastojaka

Samo ispitivanje se provodilo na hrčcima kojima su davali prehranu bogatu kolesterolom. No, životinjama su davali i različite doze kapsaicinoida.

Čili paprike imaju prirodne sastojke koje ih štite od štetočina i zato su tako ljute. Kad ih zagrizete, kapsinoidi se razliju po ustima i izazivaju nelagodu. Za razliku od ljudi, ptice ne grizu već progutaju cijelo sjemenje i izbacuju putem izmeta raznoseći ga.

Kod hrčaka je uočeno da ljute tvari snižavaju razine lošeg kolesterola, smanjujući skupljanje kolesterola u tijelu te potičući njegovu razgradnju i izbacivanje iz organizma. Kapsaicinoidi blokiraju i djelovanje gena koje potiču kontrakciju arterija. Blokiranjem gena, mišići se opuštaju te omogućuju bolju cirkulaciju krvi u srce i druge organe.

'Zaključili smo da kapsaicinoidi utječu na niz faktora povezanih sa zdravljem srca i krvnih žila', rekao je dr. Chen zaključivši: 'Ali mi u svakom slučaju ne potičemo da se ljudi pretrpavaju čilijem. Dobra prehrana je stvar ravnoteže. Čili može biti dobar dodatak prehrani, ali ne može zamijenit propisane lijekove.'

Нема коментара:

Постави коментар