недеља, 29. март 2015.

KAKO PODIĆI PRITISAK KOJI JE NIZAK

Prvi korak u lečenju hipotenzije je promena jelovnika i životnih navika, a određene namirnice mogu i te kako da pomognu u rešavanju ovog problema. Saznajte kako podići pritisak bez upotrebe medikamenata - potpuno prirodnim putem. Koje su to naše najčešće greške u ishrani, zbog kojih se javlja hipotenzija (nizak pritisak)? Kako nam to svakodnevno bavljenje sportom i rekreacija mogu pomoći?  Da li nam crna kafa otežava ili olakšava posao sa hipotenzijom? Koji se čajevi, začini i pripravci od lekovitog bilja za podizanje pritiska najčešće preporučuju – sve ovo saznajte u nastavku našeg članka…

Koji su simptomi niskog krvnog pritiska?

Iako danas znamo da nizak krvni pritisak (hipotenzija) nije toliko štetan po zdravlje kao povišen (hipertenzija), on može dovesti do pojave niza vrlo neprijatnih simptoma koji otežavaju normalno funkcinisanje organizma u svakodnevici. Pre nego što vam damo konkretne predloge kako podići pritisak nizak, uz pomoć prirodnih lekova, pozabavićemo se osnovnim znacima i simptomima oboljenja. Nizak pritisak se najčešće manifestuje kroz simptome kao što su hronična pospanost, malaksalost, brzo zamaranje, vrtoglavica sa glavoboljom, slaba-otežana koncentracija i memorija, gubitak volje, anksioznost, pojačano lupanje srca čak i u mirovanju…

Hipotoničari se ujutru dosta dugo razbuđuju, i po dva sata im treba da ustanu iz svog kreveta, nakon čega ponovo počinju da osećaju umor, a najviše elana imaju u kasnijim večernjim satima. Letnje vrućine im takode dosta teško padaju kada su potpuno iznureni, a u proleće su najčešće skloni depresiji. Ukoliko je nizak krvni pritisak prisutan i tokom nešto dužeg vremenskog perioda, tada može doći i do oštećenja srca i bubrega, te je svakako neophodno posvetiti mu pažnju i obratiti se lekaru. Ako se pitate kako podići pritisak brzo, znajte da je prvi korak u lečenju potpuna promena u načinu ishrane, kao i menjanje ustaljenih životnih navika. Određene namirnice imaju moć da podignu pritisak i olakšaju navedene simptome, o čemu ćemo upravo pričati.

Kako podići pritisak u 8 koraka 

Hodanjem do zdravlja

U borbi protiv niskog pritiska pomaže što više kretanja jer ono podstiče bolju cirkulaciju u nogama. Svakodnevne šetnje, plivanje, lagano trčanje, najbolji su treninzi za hipotoničare. lzbegavajte vežbe sa naglim promenama položaja tela, kao i one vežbe u kojima je glava ispod nivoa srca.
Energetska hrana podiže pritisak

Dan započnite namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom, poput žitarica, meda, voća i suvog voća. Odličan izbor za zdrav doručak su i koštunjičavi plodovi u kombinaciji sa ovsenom ili ječmenom kašom.
Kako podići pritisak uz pomoć slane hrane

Osobe koje imaju problem sa hipotenzijom u slučaju pada pritiska obično posežu za solju. I zaista, so dosta pomaže u ovim situacijama, jer vezuje vodu u organizmu. Preporučuje se korišćenje jodirane soli, jer jod odlično podstiče bolju cirkulaciju, kao i proizvodnju hormona štitne žlezde koji deluju stimulativno. Naravno, to ne znači da treba redovno jesti isključivo preslanu hranu, jer to može biti itekako pogubno za naše celokupno zdravlje.
Za podizanje pritiska je neophodno piti puno tečnosti

Dehidratacija organizma je veoma čest uzročnik pada krvnog pritiska, te da bi je sprečili potrebno je unositi dovoljno obične vode, ceđenih sokova i biljnih čajeva tokom celog dana. Tečnost će povećati volumen krvi, a samim tim će podići i krvni pritisak.
Češći obroci su poželjni

Preskakanje obroka nas može učiniti još umornijim, a prejedanje tokom dana će nam još više oboriti pritisak i učiniće da se osećamo još daleko lošije. Ako i dalje imate dilemu kako podići pritisak, naš najbolji savet je da jedete češće ali umereno.
kako podići pritisak Začini umesto lekova za pritisak

Pojedine biljne namirnice imaju prirodnu moć da podignu krvni pritisak, te ih treba uvrstiti u redovnu ishranu. Među njima su najbolji kurkuma i djumbir, ali ni malo ne zaostaju ni beli luk, peršun, celer i ren.
Kako podići nizak pritisak sokom od cvekle?

Možda ste primetili da nakon ispijanja soka od cvekle dobijate neverovatan priliv energije. Činjenica je da sok od ovog blagotvornog povrća može da vas oslobodi umora i drugih simptoma koji prate nizak krvni pritisak, i to samo nakon nedelju dana redovne upotrebe. Dovoljno je da popijete jednu čašu ovog soka dnevno, najbolje odmah ujutru.
Hrana za srce i krvne sudove

Osobe sa hipotenzijom treba da jedu namirnice koje se preporučuju i obolelima od hipertenzije. To su one koje štite srce i krvne sudove od oštećenja i obolevanja, a nude nam i rešenja kako podići pritisak bez lekova. Na prvom mestu misli se na ribu – bogata je sa dragocenim omega 3 masnoćama, zatim na sveže voće, povrće, posebno beli i crni luk, jezgrasto voće (lešnik, orah, badem), mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije -slanutak, soja), maslinovo ulje, kokosovo ulje, kao i namirnice bogate C i E vitaminom i dragocenim beta-karotenom.
Crna kafa i pritisak – da ili ne?

Osobe sa niskim pritiskom početak dana ne mogu da zamisle bez šoljice crne kafe. Obzirom na to da je reč o diuretiku, ovaj omiljeni jutarnji napitak će zaista brzo podići pritisak, ali će vrlo brzo imati suprotan efekat i pogoršati vam postojeće simptome. Zato ne treba piti više od dve šoljice dnevno, treba izbegavati espreso, 2 u 1, 3 u 1 i nes kafu, a nakon prve jutarnje obavezno trebate pojesti neki slaniji doručak.

Čaj od ruzmarina za podizanje pritiska

Osim lekovitog ruzmarina, koji je poznat i proveren prirodni lek za nizak pritisak, tačnije za njegovo podizanje, preporučuju se još i čaj od gloga i koprive. Za koji god lekoviti pripravak se odlučite, znajte da ih možete piti do tri šolje tokom dana. Evo kako da ih pripremite

Sipati preko jedne male kašičice osušene biljke, punu šolju kipuće vode, poklopiti sa vrha i pustiti desetak minuta da odstoji. Na kraju procediti i popiti odmah nezaslađeno..
Preporuka je da ne pijete čaj od ruzmarina u kasnim popodnevnim satima ili skroz naveče, jer će vas skroz razbuditi, pa su mogući problemi sa nesanicom.

Нема коментара:

Постави коментар