понедељак, 30. март 2015.

Karanfilić kao lek za mučninu, zubobolju, prehladu, nervozu



Каранфилић или клинчић је широко познат у свету по својим лековитим својствима зачинским ја. Здравствене предности каранфилића се приписују његовом антиинфламаторном, антибактеријском, антивирусном ја антимикотичком деловању. Каранфилић је и одличан антисептик, афродизијак, поседује стимулативна својства и традиционално се користи као природни лек против зубобоље.


Порекло каранфилића и Основне карактеристике
Каранфилић (Еугениа цариопхиллус Ц. Спренгел) је зимзелена биљка из фамилије Миртацеа, шипка Еугениа, која потице са тла Индонезије, са Молучких острва. Ова зимзелена биљка расте у тропским и суптропским крајевима Азије, али се данас узгаја и на тлу Западне Индије, Шри Ланке, Бразила, Занзибара у Африци.

У Европи се каранфилић помиње у средњем веку, када су га пренели из Арабиц дилери аутохтоних подручја. Користио се као зачин, за маскирање мириса хране, због своје Øстре Ароме.

Каранфилић је осушени Цветни пупољак, кога чини чашица са четири латице и средишњом куглицом или главом. Због тога су му Енглези дали име "цловус" што значи нокат. Цветни Пупољци пролазе кроз фазе развоја Праћене променом боје од бледе, преко зелене уради Коначне светло црвене или розе боје када се беру ручно и суше урадим појаве Браон - браон боје, карактеристичне за каранфилић. Пупољци Су генерално дужине око 1,5-2 цм.

Нутритивни профил и Лековита својства каранфилића
Основни принцип активни у каранфилићу је еугенола, који поседује анестетичка ја антисептичка својства. Делује Као локални анестетик, отклањајући бол код зубобоље, док својим деловањем антисептичким, одржава здравље усне Дупље ја сам грла отклања непријатан задах из уста.

Поред еугенола, у каранфилићу су заступљена и Етерична уља, која му Дају ароматичан укус. Ту се убрајају ванилин, кариофилен, етил еугенола, тимол, етанол, Танини, метилсалицилат (отклања болове), флавоноиди (рамнетин), терпени и друге хемијске материје.

Пупољци каранфилића су добар извор минерала, од којих је највише заступљен Манган. У Хемијски састав улазе каранфилића и минерали - гвожђе, Магнезијум, Калцијум, калијум, цинк и селен.

Од витамина, у каранфилићу су заступљени витамин К, неопходан у процесу коагулације (заустављање крварења), затим витамини Б комплекса (витамина Б6, Б1, Б2, Б12, нијацин, фолна киселина). Од витамина растворљивих у мастима, у каранфилићу се налазе витамина и бета каротин у значајним количинама; витамина Е, витамина Д. витамин Ц или аскорбинска киселина је одсутан у каранфилићу сам одговаран је за антиинфламаторна и антиоксидативна својства каранфилића.

Енергија 274 к Кал Угљени хидрати 65 г Протеини 6 г
Липиди 13 г Шећери 2 г влакна Биљна 33 г
Здравствене предности и природно лечење каранфилићем
Активни принципи у каранфилићу имају антиоксидативно, антиинфламаторно, антисептичко својство. Каранфилић поседује и локално аналгетичко својство за отклањање бола, делује код надимања, мучнине, поремећаја варења хране, код искашљавања, респираторних инфекција, промена на кожи.

Антиинфламаторни ефекат каранфилића
Еугенол, као активна ја примарна компонента у каранфилићу, осим што пружа карактеристичну слатку сам помало опору арому, делује и антинфламаторно, спречавајући појаву упала различитог порекла. Сматра се да смањује упалне процесе у мишићима и зглобовима за 15 - 30%. Поред еугенола, антинфламаторно својство, каранфилићу пружа ја рамнетин, флавоноида који Ефикасно отклања запаљенске процесе у организму сам Секундарно делује као антиоксиданс.

Каранфилић је добар за мучнину, повраћање и надимање
Етерична уља из каранфилића стимулишу органе за варење, тако што утичу на лучење ензима за варење и перилстатику црева. Каранфилић отклања стања мучнине и повраћања, Нарочито током трудноће, делује против надимања у желуцу и цревима, смањује нервозу желуца и црева, побољшава пробаву.

Да би се отклониле Јутарње мучнине у трудноћи Потребно је узети десетак пупољака каранфилића, помешати их са медом и водом. Овакав раствор пити два пута дневно. Уколико имате учестала повраћања, користите цај од каранфилића, који помаже и код отклањања надудости стомака. Код особа са осетљивим стомаком, треба бити опрезан у Примени каранфилића, јер сам по себи је агресиван по слузницу желуца и црева, а тога код прве примене и сусрета са каранфилићем, треба почети са малим дозама ради привикавања.

Традиционалан Природни лек за зубобољу
У Индонезији, каранфилић се традицинално користи за отклањање бола код Упале зуба, појаве каријеса или лошег задаха из уста. Еугенол ИЗ каранфилића делује Као Природни Локални анестетик, отклањајући Бол и смирујући упални процес. Примена гела са каранфилићем, делује као истоветно примена локалног анестетика. У року од 5 минута, каранфилић локално отклања бол. Каранфилић делује антибактеријски и ја антисептички на слузницу усне Дупље сам грла, спречавајући настанак инфекције, лошег задаха и појаву каријеса на зубима. Примена уља од каранфилића код зубобоље: Довољно је на мало вате или прстом утрљати уље од каранфилића на болно место или десни око зуба. Осим уља, може да се грицкати сам осушен пупољак каранфилића, како би се ослободило уље и омогућило његово антисептичко деловање унутар усне Дупље.

Каранфилић помазе У искашљавању, отклања прехладу и грип
Каранфилић је добар у очувању здравља организма опстег, јер подиже на виши Имуни систем Ниво, Нарочито током сезоне прехлада и грипа. Поседује Антивирусна и антибактеријска својства, којим се организам штити од инфекција и болести. Етарска уља каранфилића делују и антиоксидативно, уништавајући слободне радикала и штитећи Виталне органе од појаве органских болести и рака.

Уље каранфилића поседује ефекат хлађења, повећава циркулацију и снижава повишену телесну температуру. Због тога се радо примењује у стањима као сто су прехлада, кашаљ, упала грла, синузитис, бронхитис, туберкулоза. У стањима респираторних инфекција, каранфилић се користи у форми топлог чаја, или као мешавина уља од каранфилића и меда. Два природна антиоксиданса и стимулатора имуног система, мед и каранфилић, ће отклонити бол Ефикасно у грлу, помоћи искашљавање, смирити упалне процесе и помоћи организму да се избори са инфекцијом.

Отклањање главобоље са каранфлићем
Уље каранфилића због свог ефекта хлађења, помаже у отклањању главобоља. Уље каранфилића садржи флавоноиде који поседују антиинфламаторна својства и ублажавају Упале у мишићима врата и главе. Довољно је помешати две до три капи уља од каранфилића са мало соли и намазати у пределу чела, потиљка и вратног дела леђа. Применом уља од каранфилића, поред главобоље, се могу отклонити и Болни процеси у мишићима, зглобовима, код стања реуме, ишијаса, Отока и артритиса.

Уље каранфилића отклања стрес, анксиозност и нервозу
Арома каранфилића буди чула сам ослобађа од стреса. УЉЕ од каранфилића се Меша са другим базним уљима или етеричним, ја користи у ароматерапији и масажи. Каранфилић отклања нервозу, Исцрпљеност, умор. Повољно делује и код несанице стања, депресије, губитка концентрације. Поред уља од каранфилића, каранфилић се може узимати и орално у мешавини са медом, како би се организам исцрпљени повратио сам добио енергију.

Каранфилић у контроли дијабетеса
Каранфилић поседује својство да убрзава циркулацију, пречишћава крв и да Контролише ниво глукозе у крви!, Што је изузетно Значајно за особе које болују од дијабетеса. Повећаним протоком крви кроз крвне судове, каранфилић спречава неке од тешких пропратних промена које се јављају код дијабетеса, као што је појава гангрене и тромбозе.

Превенција остеопорозе
Присуство еугенола, флавоноида, калцијума, магнезијума чини каранфилић моћним заштитиником костију. Каранфилић чини кости јачим, спречава губитак коштане масе годишње време спречава стања као што је остеопороза, када кости постају порозне, крте, деминерализоване ја склоне прелому.

Антиканцерогено, антиоксидативно ја афродизијачко својство каранфилића
Каранфилић се у тестовима показао као добар антиканцероген, Нарочито У случају рака плућа у раној фази. Антиоксидативним материјама, каранфилић уклања слободне радикала из ћелија, спречава мутације, што је изузетно Значајно у очувању здравља јетре, срца и бубрега.

Каранфилић је добар афродизијак, и може да помоћи мушкарцима преране ејакулације У случају ја импотенције.

Употреба каранфилића у антипаразитном програму
Каранфилић поседује природну способност антипаразитну сам елиминише Паразите из организма. О томе прочитајте више овде.

Употреба каранфилића у нези косе и коже
Каранфилић је веома потентан у уклањању акни и ожиљака насталих од акни. У треатмент акни, каранфилић се користи у разблаженој форми, помешан са другим базним уљима, јер Самостално је агресиван за кожу. Размера између уља каранфилића и базног Ула је 1: 10 (један део уља од каранфилића на 10 делова базног уља). Мешавина уља се наноси ватом или прстима на акне. Напустити да кожа упије. Делује брзо и резултати су брзо Видљиви.

Поред третаман акни, каранфилић је Ефикасан у третирању бубуљица, осипа ПО Кози, Раница, опекотина, код гљивичних инфекција коже (атлетско стопало), ожиљци и убоди инсеката од.

Уље каранфилића спада у антиагеинг уља, која успоравају процес старења, бора Стварање, губитак еластичности коже. Захваљујући бољој циркулацији, одстрањивању слободних радикала кожа ће дуго бити затегнута и млада.

Уље од каранфилића се користи и за превенцију опадања косе. Поред уља, може да се применити и цај од каранфилића на косу, након прања шампоном класичног, Довољно је косу испрати са овим чајем. Коса ће бити свежија и јача. Од мешавине маслиновог уља и каранфилића (2 кашике каранфилића и пола шоље маслиновог уља) може да се припремити балзам за косу. Ове две компоненте ставити у тигањ на шпорет да се загреје, без кључања. Склонити са ватре, охладити и процедити масу у фласу или теглу. На нанети ову уљну Масу, размазати је по целој површини косе и оставити да делује 20 минута суву косу прстима. Након тога, косу опрати млаком водом и шампоном.

Примена уља од каранфилића у ароматерапији
Уље од каранфилића или клинчића се добро слаже са сједињује сам уљем од цимета, грејпфрута, лимуна, пеперминта, лаванде, германијума. Користи се за Релакс масаже, разблажено, никако самостално примењивати на кожу, јер може да створити иритације и Алергије. Масажом се постиже ефекат каранфилића да отклања бол, стрес, умор И да враћа енергију у тело.

Ароматичног мириса због свог, каранфилић се употребљава у изради сапуна, крема, пасти за зубе и парфема.

Каранфилић као зачин у кулинарству
Поред својих лековитих својстава, каранфилић је познат као зачинска биљка. Користи се највише у маринадама за месо (јагњетина, дивљач), пиринач, део је Кари зачина па се доста примењује у азијским јелима. Може да се додавати ИУ посластице, креме и сокове.

Нежељени ефекти каранфилића

Треба бити опрезан код примене уља од каранфилића директно на кожу, из разлога што код осетљивих особа, особа са одређеним променама на кожи или код особа које се први пут сусрећу са овим уљем, може доћи до појаве иритације, црвенила или Алергија. Из тог разлога се уље каранфилића увек примењује разблажено са другим уљима.

Код прве примене каранфилића или код особа са осетљивим стомаком, може да се бол у стомаку појавити и Нелагодност у цревима. Да је пролазног карактера и нестаје код редовне примене.

Нема довољно поузданих података о деловању каранфилића на плод. Због тога из безбедносних разлога, не треба користити каранфилић дуринг трудноће или дојења.

Примена каранфилића код деце је несигурна, и треба је избегавати. Може довести до поремећаја у варењу, губитку равнотеже, оштећењу јетре.

Еугенол из каранфлилића утиче на згрушавање крви. Из тог разлога избегавати примену каранфилића заједно са употребом лекова антикоагулантних (аспирин, бруфен, напроксен, варфарин, кумарин)

Начин чувања каранфилића

Каранфилић се налази у промету као пупољак (у зрну) или у праху (самлевен). Препоручује се куповина каранфилића у пупољку, јер млевењем ја стајањем Праха ГУБЕ се активне материје из каранфилића и слаби његова лековита активност. Уколико желите да самељете пупољке каранфилића, Довољно је да унапред жељене употребе, Употребите Млин за кафу и добићете каранфилић у праху.

Каранфилић треба чувати у затвореној стакленој посуди, на хладном и сувом месту. Најбоље је прах од каранфилића чувати у фрижидеру, како би се продужио рок трајања и време сачувале све хранљиве материје и Лековите у каранфилићу. Рок трајања каранфилића у праху је 6 месеци у фрижидеру, док цео се може очувати урадити годину дана на овај начин.

* Трик за Оцењивање квалитета каранфилића: пупољке каранфлића ставити у чашу са водом. Пупољци доброг квалитета ће бити испливати на површину воде или ће стајати вертикално у односу на цасу. Пупољци каранфилића лошег квалитета или они који пре више стоје ће бити брзо потонути или пливати хоризонтално у чаши са водом.

Рецепти са каранфилићем

Рецепт за мршављење и чишћење организма од токсина - Каранфилић, Цимет и дјумбир
Направити мешавину у количини од 30 грама, коју чине једнаки делови каранфилића, цимета и ђумбира (по 10 грама појединачно). Ујутру, пре доручка, узети једну кашичицу ове мешавине и размутити у 2дл топле воде.

Други рецепт са Пролом водом за мршављење
Узети по 10 грама ђумбира и цимета и каранфилића 20 грама, све у млевеном стању, сипати у фласу од 1,5л Пролом воде (одлити пола воде из флаше у другу посуду; у преосталу половину воде у флаши се стави мешавину, па вратити извађену воду у фласу; ово се ради ради лакшег мућкања) промућкати, ја држати у фрижидеру. Користи се Сваког јутра по ракијска чашица пре доручка.

Чишћење организма од паразита са ланом и каранфилићем
За ову мешавину биће потребно 100г ланеног семена и 10 гр каранфилића. Корисити каранфилић у праху, ЛАН самлети или купити као млевени лан. Сваки дан, узети по 2 супене кашике (Равне) дуринг три узастопна дана, најбоље ујутру пре јела. Ова мешавина се може појести или додати у јело. Након три дана коришћења, направити паузу од 3 дана. Затим пновити процес чишћења од паразита са мешавином каранфилића и Лана. Овај третман споводити месец дана. Током примене, може да се појавити осип, бол у стомаку, дијареја, али то је пролазног карактера, безопасно је и да је само знак да се организам '' чисти '' од паразита.

Нема коментара:

Постави коментар