недеља, 29. март 2015.

UPALA BEŠIKE LEČENJE PRIRODNIM PUTEM

Upala bešike kod muškaraca i žena poznata kao cistitis je veoma često oboljenje, čiji je osnovni simptom čest nagon za uriniranjem, koji obično prati nelagodno peckanje pri mokrenju. Prema statistikama, čak 85 odsto cistitisa uzrokovano je bakterijama koje čine uobičajenu crevnu i vaginalnu floru, dok se infekcija mokraćne bešike u preostalih 15 odsto slučajeva prouzrokuje raznim virusima, alergijskim reakcijama, gljivicama ali i nekim lekovima. Iako se može javiti kod oba pola, češće se sreće upala bešike kod žena, jer su zbog anatomske grade veoma osetljive na ovu infekciju. Anus i vagina nalaze se jedno pored drugog, pa ukoliko izostanu adekvatne higijenske mere, različiti mikrobi i bakterije lako mogu prodreti iz anusa u vaginu, a odatle u uretru (otvor koji vodi ka mokraćnoj bešici). Bakterija koja najčešće izaziva bolesti mokraćne bešike jeste eserihija koli. Pravilna ishrana i jačanje imuniteta važan su deo prevencije, a mogu vam pomoći da se izborite i s već nastalom infekcijom, čak i bez upotrebe lekova. U nastavku članka saznajte kako izlečiti upalu bešike uz pomoć lekovitog bilja i zdrave ishrane…
upala bešike simptomi kod zena
UPALA BEŠIKE SIMPTOMI CISTITISA 

Kad se upala bešike razbukta, javlja se stalni nagon za mokrenjem, praćen pečenjem i žarenjem, a mnogi osećaju i bol u donjem delu stomaka. Može da se javi i noćno mokrenje, otežano zadržavanje urina, mokrenje male količine urina, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike i sl. Tokom cistitisa mokraća menja boju i miris, te može da poprimi mlečan ili mutan izgled pa čak i crvenkast ukoliko u sebi sadrži male količine krvi. Osim pomenutih simptoma, mogu se javiti i povišena temperatura, jaka groznica, mučnina, nalegoda u stomaku i povraćanje, umor i bol u krstima i slabinama. Isto tako, simptomi upale bešike mogu izostati ili biti vrlo blagi, te se cistitis otkriva slučajno, pri laboratorijskim analizama urina urađenih zbog dijagnostikovanja neke druge bolesti i slično. Dok su pomenuti znaci i simptomi cistitisa prisutni, lekari upozoravaju da je potrebno uzdržavanje od seksualnih aktivnosti, te da bi bilo potrebno izvršiti dobru hidrataciju organizma ( konzumacija dve do tri lire tečnosti tokom dana). Od kliničke prezentacije urinarne infekcije kakva je i jaka upala bešike treba razlikovati asimptomatsku bakteriuriju – postojanje značajnog broja bakterija u urinu, a da nije bilo simptoma infekcije urinarnog trakta ,i to sedam dana pre davanja uzorka urina. Recimo još i to da je je asimptomatska bakteriurija dosta češća kod starijih osoba, posebno žena, a lečenje generalno nije opravdano, osim u rizičnim grupama pacijenata, u koju spadaju trudnice i pacijenti sa oslabljenim imunitetom.

SIMPTOMI UPALE BEŠIKE KOD ŽENA U MENOPAUZI I TRUDNOĆI 

Pad nivoa i manjak estrogena posle menopauze može uticati na rad mokraćne bešike i mokraćnog kanala što povećava rizik od razvoja ove infekcije. Organizam sa starenjem gubi vodu, pa sva tkiva postaju čvršća i grublja. Isto se odnosi i na zidove mokraćne bešike – oni značajno gube na elastičnosti, ne kontrahuju se tako efikasno kao ranije u mladosti. A to za posledicu ima nepotpuno pražnjenje mokraćne bešike, što je svakako rizikofaktor za nastanak oboljenja kakvo je upala bešike – cistitis. Neki zagovornici prirodne i alternativne medicine zato savetuju ženama u menopauzi da se jednom u dve nedelje obavezno drži dijeta gladovanjem, koja ukupno traje 36 sati. Ona se pokazala kao odličan kao vid prevencije kod infekcije mokraćne bešike. Za vreme gladovanja treba piti vodu,čajeve,ceđene sokove i jesti voće. Nakon 36 sati može se nastaviti s normalnom, uravnoteženom ishranom baziranom na svežem sezonskom voću i povrću. Takođe i upala bešike u trudnoći je veoma učestala pojava, jer se kod budućih mama u urinarnom traktu dešavaju značajne promene, što svakako olakšava nastanak različitih vrsta infekcija. U drugom stanju ne dolazi samo do uvećanja materice (čak do 20 puta), već se uvećavaju i bubrezi, koji zajednički pritiskaju bešiku. U  tom slučaju ni pražnjenje nije potpuno, mokraća se zadržava duže, njena kiselost je smanjena i to sve pogoduje nastanku cistitisa.

UPALA BEŠIKE LEČENJE ANTIBIOTICIMA

Kad je medikamentozno lečenje upale bešike u pitanju, najčešće se empirijski počinje antibiotikom protiv
najverovatnijeg uzročnika, u ovom slučaju ešerihije koli. Obično je rezultat kratkoročne antibiotske terapije veoma uspešan. Trodnevni empirijski režim antibioticima u kratkoročnoj terapiji pokazao se efektivnim u 95 odsto  slučajeva lečenja cistitisa, budući da povećava prilagodavanje pacijenta i potencijalno smanjuje razvoj dugoročne antibiotske rezistencije. Samostalno uzimanje jakih antibiotika se nikako ne preporučuje, već jedino je terapija antibioticima moguća isključivo uz preporuku lekara specijaliste. Primećeno je da u slučaju upale mokraćne bešike pomaže i dijeta sa smanjenim konzumiranjem soli, koncentrovanih belančevina (jaja,meso,riba,sir), šećera i belog brašna, koju preporučuju i urolozi. Najbolje je jesti sezonsko povrće i uvek sveže voće, zdrave integralne žitarice, te što više C vitamina, jer on sprečava nastanak cistitisa. Česta upala bešike od svakog od nas zahteva promenu jelovnika, a to podrazumeva izbegavanje svih mogućih gaziranih napitaka, kao i vina, kafe, mlečnih proizvoda – jer  sve te namirnice zajedno hrane eserihiju, kao i gvožde, koje podstiče dalji rast bakterija. U nastavku saznajte koje su to namirnice naši saveznici u borbi sa cistitisom…

KAKO SE LEČI UPALA BEŠIKE – ČAJEVI I ISHRANA 

Celer je izvanredni čistač organizma

U narodnoj medicini najčešće se upotrebljava za čišćenje organizma – naročito krvi – jačanje nerava i kao lek za bolesti bešike jer podstiče bolje izlučivanje mokraće. Možete ga jesti u salati, u supama i čorbama ili kuvati lekoviti čaj, a evo i jednog recepta u kombinaciji s limunom:

Izrendajte koren celera i zaleđeni limun, prelijte litrom vode i ostavite to da stoji 24 sata prekriveno gazom. Zatim procedite tečnost i popijte je u roku od dva dana. Napitak čuvajte u vašem frižideru.
Osim ovog recepta, naš predlog je i zdrava supa od celera :

Iseckajte veći koren celera, krompir, dve šargarepe i glavicu crnog luka. Stavite toda se kuva. Kad povrće smekša, izvadite ga iz vode pa ga ispasirajte ili izblendirajte Potom ga vratite u vodu. posolite, pobiberite. kuvajte nekoliko minuta, a kad isključite ringlu. dodajte iseckano lišće celera i peršuna.
Brusnica je odličan lek za bešiku

Brusnica je jedan od najboljih biljnih lekova za urinarne infekcije. Sok od brusnice sprečava razvoj bakterija i njihovo prianjanje za zidove bešike. Dnevno treba piti decilitar prirodnog i nezasladenog soka od brusnice. Ako vam sok nije dostupan, mogu se uzimati i kapsule brusnice, koje se piju s većom količinom vode.
Upala bešike prirodni lek- Ehinacea

Ova biljka treba da se uzima preventivno kraće vreme, ili pak na prvi znak infekcije. Ukoliko se infekcija mokraćne bešike već razbuktala može se povećati doza tinkture od ehinacee, kako bi se ojačao imunološki
sistem i organizam izborio s nastalom infekcijom. Lekovitu tinkturu od ehinacee ne treba koristiti duže od osam nedelja. Izbegavajte je ukoliko imate visoku temperaturu ili neku drugu autoimunu bolest.
upala bešike simptomi kod zena

Čaj od borovnice otklanja urinarne infekcije

Kod čestih cistitisa, borovnice su efikasne podjednako kao i brusnica, jer sok i ekstrakt borovnica deluju antiseptički na mokraćni kanal i bešiku. Ova izuzetna biljka ima vrlo dobra dezinfekciona svojstva, koja sprečavaju bakteriju ešerihiju koli da se pričvrsti za ćelije urinarnog trakta i pomaže i olakšava njeno izbacivanje sa urinom. Ako vas muči česta upala bešike, pijte ovako pripremljen čaj od borovnice preventivno, tri-četiri šolje dnevno deset dana i uvrstite njene plodove u redovnu ishranu.
Pored izvanrednog čaja preporučujemo vam i lekovitu kombinaciju borovnica sa domaćim medom

U staklenu teglu sipajte 300 grama borovnica (možete koristiti one iz zamrzivača) i prelijte s pola kilograma meda. Promešajte. zatvorite teglu i ostavite da stoji u frižideru 24 sata.
Nakon toga uzimajte dva-tri puta na dan, pola sata pre jela.
Čaj od peršuna – univerzalni narodni lek 

U pitanju je vrlo efikasno sredstvo za lečenje inficiranih mokraćnih kanala, jer ima diuretičko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta. Više u tekstu kako se pravi čaj od peršuna. Osim u obliku čaja, peršun treba jesti i u salatama i kao dodatak supama i čorbama na kraju jela.
Probiotici za lečenje upaljene bešike

Ove prijateljske bakterije jačaju imunitet i koriste se u slučaju mnogih hroničnih infekcija, uključujući i  učestale infekcije urinamog trakta kakva je i upala bešike kod muškaraca i žena. Probiotici deluju protektivno i protivupalno na urogenitalni trakt, a naročito su korisni nakon dugotrajnih antibiotskih kura.
Propolis kapi protiv cistitisa

Deluju na veliki broj gram-negativnih i gram-pozitivnih mikroba. Imaju vrlo snažno antivirusno, antigljivično,antialergijsko i protivupalno dejstvo, što ih čini pogodnim za sprečavanje i lečenje hroničnog cistitisa i uretritisa. Potrebno je uzimati po 30 kapi propolisa triput dnevno tokom tri nedelje, nakon čega se pauzira deset dana, a terapija propolisom se zatim može ponoviti. Ukoliko je u pitanju hronična upala bešike mogu se uzimati i tablete propolisa, 500 mg tri puta dnevno.
Prirodni lek za bešiku – Crni Luk 

Sjajan je diuretik, koji potpomaže izlučivanje urina, pa se tako mokraćni putevi brže čiste od  nagomilanih bakterija U luku ima dosta sumpora koji deluje kao dezinfekciono sredstvo.
Sok od šargarepe ublažava simptome cistitisa

Šargarepa jača imunitet i pomaže u borbi s infekcijama. Dobar je diuretik, pa pomaže u ublažavanju simptoma cistitisa. Ukoliko dnevno pijete tri do pet čaša svežeg soka od šargarepe, možete podstaći ispiranje bakterija iz urinarnog trakta.
Jaka upala bešike zna poprilično da naruši našu svakodnevicu, da bi se simptomi cistitisa ublažili preporučujemo vam i sledeći zdrav recept:

Salata od šargarepe i brusnica

Izrendajte 250 grama šargarepe, dodajte 50 grama sveže ili sušene brusnice i prelijte mešavinom od jedne kašike limunovog soka, kašičice narendanog đumbira, pola kašičice meda i prstohvata soli. Sve dobro izmešajte i pospite mlevenim bademima.
Crveni pasulj i soja su savršena kombinacija za zdravlje urinarnog trakta 

Ove dve mahunarke pomažu kod upala mokraćne bešike, a najbolje ih je jesti u kombinaciji s belim lukom koji je vrlo efikasan antibiotik.
PREVENCIJA KOD UPALA BEŠIKE I MOKRAĆNIH KANALA

Nikada nemojte da odlažete mokrenje,
Mokrite neposredno nakon polnog odnosa,
Izbegavajte nošenje tesnog veša i pantalona i uvek birajte pamučno rublje umesto sintetičkog,
Nakon mokrenja ili obavljene velike nužde – genitalno područje treba brisati odozdo nagore,
Izbegavajte prekomerne količine pića koja iritiraju mokraćnu bešiku (alkoholna, gazirana i pića s kofeinom),
Pijte dovoljno vode, preventivno 2 litra dnevno, a ako je upala bešike i mokraćnih kanala već nastupila pijte  i do četiri litra,
Korigujte vašu ishranu.

Нема коментара:

Постави коментар