недеља, 29. март 2015.

ŠTA JE BURZITIS I KAKO SE LEČI?

Burzitis je upala burze, vrećice ispunjene tečnošću koja se nalazi unutar zglobova, čija je osnovna funkcija sprečavanje trenja tetiva, kosti i kože. U telu ima oko 160 burzi i život bez njih bio bi i te kako bolan. Ove vrećice veoma su osetljive, a njihova iritacija i nastanak burzitisa najbolje se mogu sprečiti redovnom fizičkom aktivnošću.

KAKO NASTAJE BURZITIS ?

Do iritacije burze dolazi obično direktnim udarcem ili čestim ponavljanjem pokreta, ali može nastati usled sportskih povreda, naglih pokreta,u slučaju artritisa ili, retko, bakterijske upale. Mehanička iritacija stimuliše upalu koja dovodi do izlučivanja tečnosti u burzu, što na kraju vodi ka pojavi otoka i bola. Hemijski burzitisi nastaju kao posledica hronične upale okolnih tkiva, posebno tetiva. Burzitis lakta kao i ramena kolena,kuka,stopala,krsta,Ahilove tetive se najčešće sreće kod sportista (tenisera, bacača diska…), čistačica, zidara, radnika na traci i drugih osoba čija profesija zahteva često izvođenje istih pokreta. Studentski lakat predstavlja upalu burze na mestu gde lakat dodiruje podlogu prilikom oslanjanja. Ovo stanje nastaje kada usled dugotrajnog sedenja i oslanjanja o sto, na primer prilikom učenja, dolazi do pritiska na sluznu vrećicu, a zatim i do upale. Burza bubri, otiče i javlja se bol koji se naročito ispoljava pritiskom na obolelo mesto.

BURZITIS KOLENA I KUKA 

Burzitis kolena naziva se i  prepatelarni burzitis  – na samom vrhu kolena nalazi se koščica, takozvana patela, koju od kože razdvaja prepatelarna burza. Pri dužem ćučanju, u slučaju čestih udaraca ili pada, može doći do upale. Ovaj problem često se javlja kod ljudi koji obavljaju posao u klečećem položaju, na primer kod parketara. Burzitis kuka – u području spoljašnje strane kuka postoji više burzi čija upala može nastati usled direktne traume – pada na bok, ili preteranog naprezanja, ali i kao posledica većeg broja mikrotrauma nastalih posle skvakodnevnog višesatnog stajanja, dugotrajnog sedenja ali i trčanja na duge staze. Bol je glavni simptom burzitisa i uvek se javlja sa spoljašnje strane kuka, ali neretko se širi duz butine prema kolenu i pojačava se pri pokretima kao što su izlazak iz automobila ili penjanje uz stepenice. Burzitis u području kuka ne uzrokuje crvenilo kože ili vidljive otoke jer su burze u tom području smeštene duboko ispod mišića.

BEKEROVA CISTA KOLENA 

Burza koja je smeštena u jami iza kolena može biti povezana sa kolenom pa tečnost koja služi za podmazivanje ovog zgloba pri kretanju može puniti i ovu sluznu vrećicu. Tada dolazi do otoka koji ne mora uvek da bude povezan sa upalnim procesom, ali može da stvori smetnje u kretanju što je i jedan od glavnih simptoma.Da bi se bekerova cista dijagnostikovala pored redovnog kliničkog pregleda radi se i rendgenski snimak,ultrazvuk kolena ili magnetna rezonanca.Glavna preporuka za terapiju je mirovanje i smanjenje fizičkih aktivnosti tokom dana,kao i rashlađivanje oblogama da bi se smirila upala.O lečenju pročitajte nešto više u nastavku..Burzitis stopala – česta je pojava i izaziva poteškoće pri nošenju obuće. Najčešći je takozvani angularni burzitis koji nastaje u bazalnom zglobu palca. Ispoljava se kao crveno-plavičasta tvorevina, elastična i bolna na dodir. Leči se uklanjanjem uzročnika, odnosno trenja obuće i ispupčenja na palcu. Obuća treba da bude mekana i komotna. U težim slučajevima potrebna je operacija koštanog ispupčenja.
burzitis lakta
BURZITIS LEČENJE 

Na svu sreću, burzitis lakta,kolena,kuka,ramena i dr.. je moguće lečiti u kućnim uslovima, i to mirovanjem i primenom određenih vežbi, kao i upotrebom hladnih obloga i protivupalnih lekova. Ipak, ukoliko bolovi ne prestaju ili se čak pojačavaju, potrebno je obratiti se lekaru. U slučaju komplikovanijih i bolnijih slučajeva burzitisa, postoji veliki broj metoda lečenja i terapija. Jedna od njih jeste i punkcija, kada se ulazi iglom u područje otečene burze, te se tečnost izvlači sa špricem. Dobra preporuka je nošenje elastičnog poveza kako bi se povećao pritisak u otečenom području, a time i poboljšala resorpcija otoka. Takođe, bursitis terapija podrazumeva primenu fizikalnih procedura – laser, magnet, ultrazvuk… Ukoliko sve ove mere ne daju dobar rezultat može se primeniti i hirurško odstranjivanje kompletne burze.Pravilna ishrana ima takođe veliku ulogu u lečenju ovog oboljenja.Potrebno je smanjiti unos namirnica koje podstiču upalu, među kojima su meso, jaja, mlečni proizvodi, a povećati unos biljne sirove hrane. Preporučuje se što veća upotreba vitamina A i C, kao i cinka, radi stvaranja kolagena i, shodno tome, obnavljanja oštećenih tetiva i tkiva burze. Neki stručnjaci savetuju injekcije B12 sa ciljem da se spreči ponovna pojava burzitisa.


PRIRODNO LEČENJE BURSITISA

Za burzitis lakta,kuka,ramena,kolena pomoć nam stiže i iz prirode:

ČAJ OD ČIČKA 

Kašiku sitno iseckanog korena i lišća čička kuvati 5 minuta u pola litra vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 10-15 minuta, procediti i piti po dve velike kašike dnevno, ujutru i uveče. Čaj može da se priprema i od semena čička.

TINKTURA OD GAVEZA

Staviti 100 g korena gaveza u plastičnu flašu i preliti sa 700 ml jake rakije, a zatim položiti vodoravno da odleži na tamnom mestu 14 dana.Promućkati svaki treći dan. Posle 14 dana procediti, sipati u tamnu staklenu flašu i čuvati na hladnom mestu.Ovom tinkturom mazati bolno mesto tri puta dnevno.

OBLOGE ZA KOLENA – kod jakih bolova 

Tri kašike kleke usitniti u avanu, a zatim prokuvati u pola litra jabukovog sirćeta i pomešati sa žutom glinom da se dobije gusta masa. Što toplijom smesom u debelom sloju namazati koleno, pa previti mokrom, a zatim suvom krpom. Oblog menjati na svaka 4 sata.

SOK OD LIMUNA

Redovno konzumiranje limuna smanjuje otok zglobova i ublažava bol, pa je preporučljivo da se svakodnevno
konzumiranje limunade bez šećera.Limun je izuzetno alkalan i smanjuje kiselost organizma, a samim tim ublažava sve upalne procese u organizmu.

LEKOVITI CELER

U litru vode nekoliko minuta kuvati 40 grama celerovog lišća, dobro poklopiti ,te ostaviti da se prohladi, nakon toga procediti i piti dok je mlako nekoliko puta tokom . Terapija za burzitis traje tri nedelje.

ČAJ OD VRBE 

Punu kašičicu vrbine kore staviti u 2,2 dl hladne vode, kuvati najviše 5 minuta, pa zatim ostaviti da odstoji narednih desetak minuta, a zatim dobro procediti. Piti po dve šolje tokom dnevno, zasladiti sa domaćim medom.

Нема коментара:

Постави коментар