недеља, 29. март 2015.

KAKO POPRAVITI NIZAK HEMOGLOBIN UZ POMOĆ PRAVILNE ISHRANE

Nizak hemoglobin u krvi može da ukazuje na anemiju koja najčešće nastaje kao posledica nedostatka gvožđa, folne kiseline,vitamina B12 ili nakon obilnog krvarenja.Manjak hemoglobina može biti i posledica bolesti bubrega,razvoja kancera,usled zadržavanja vode u telu ali se javlja i kod osoba koje su duži vremenski period primale infuziju.Povećan hemoglobin u krvi sa druge strane se javlja usled pušenja,emfizema pluća,dehidratacije ili tokom boravka na većoj nadmorskoj visini.Naša narodna medicina nam daje više dobrih recepata koji rešavaju problem kakav je nedostatak hemoglobina..
nizak hemoglobin u krvi
ŠTA JE HEMOGLOBIN ?

Hemoglobin je jedan od najvažnijih proteina u organizmu direktno odgovoran za prenos kiseonika u crvenim krvnim ćelijama.Njegova ključna uloga je prenos CO2(ugljen dioksida) od naših tkiva do pluća.Važno je znati da se od jednog potrošenog molekula kiseonika stvara gotovo 0,8 molekula Co2 .Ime je dobio od reči „hem“ i „globin“a u medicini se označava sa Hgb ili Hb.

HEMOGLOBIN NORMALNE VREDNOSTI

Vrednosti hemoglobina se lako utvrđuju sa jednostavnim analizama krvi.Pošto čini čak 97% crvenih krvnih zrnaca i više od trećine ukupne krvi, važno je da njegov nivo ne bude prenizak: Smanjene vrednosti hemoglobina u krvi su ispod 14 grama po dl krvi kod muškaraca, odnosno ispod 12 g po dl kod žena.




NIZAK HEMOGLOBIN SIMPTOMI

Uobičajeni simptomi koji se javaljaju u slučaju niskog nivoa hemoglobina jesu ubrzan rad srca tokom fizičkog napora, umor, kratak dah, nedostatak energije tokom uobičajenih aktivnosti, upala kože i upala desni. Niske vrednosti nisu uvek znak bolesti – nekim osobama to je urođeno, a osim toga javlja se i nizak hemoglobin u trudnoći. Naravno, može da bude i povezan s nekim bolestima, kada telo ne može da proizvede dovoljno krvnih zrnaca ili ukoliko ih uništava brže nego što ih proizvodi.U većini slučajeva manjak hemoglobina je na tek nešto nižem nivou od normalnih vrednosti i tada se ne smatra za bolest i ne radi se o opasnom stanju.Simptomi tada gotovo da nikad nisu ni prisutni.

NIZAK HEMOGLOBIN U TRUDNOĆI

Neretko se trudnice suočavaju sa ovim problemom,naša najbolja preporuka su obavezne konsultacije sa vašim lekarom.Nizak hemoglobin kod trudnica se može dovesti u red uz pomoć ishrane i prepisane terapije u vidu tableta(koje napominjemo može prepisati isključivo lekar koji prati trudnoću).U nastavku članka daćemo neke osnovne smernice za pravilnu ishranu,a svakako pročitajte i članak ishrana u trudnoći.

NIZAK HEMOGLOBIN ISHRANA

Nizak hemoglobin u krvi neretko uzrokuje i neadekvatna ishrana, tj. nedovoljan unos onih namirnica koje sadrže dovoljne količine gvožđa.Takode, može nastati i usled prekomernog konzumiranja cigareta, jer se duvanski dim vezuje za hemoglobin i neutrališe njegovu ulogu.Na pitanje kako popraviti hemoglobin ishranom ,dajemo vam odlična i jednostavna rešenja,evo koje je namirnice potrebno uvesti u svakodnevni jelovnik:

Crveno meso, riba, sušeno voće, sojini proizvodi,crveni i beli luk, peršun,vlasac, pasulj, zeleni grašak, semenke, korijandar.Hrana bogata vitaminom C podstiče apsorpciju gvozda. Zato uz svaki obrok treba popiti sveže ceđenu pomorandžu da bi ste popravili nizak hemoglobin .Integralne žitarice su dobar izvor gvozđa ali sadrže i materije koje otežavaju njegovu apsorpciju, pa ih ne treba jesti istovremeno sa namirnicama koje su bogate ovim mineralom.
Namirnice koje u svom sastavu imaju bakar – sir, plodovi mora, integralne žitarice, žumance, zeleno povrće, kajsije, trešnje i sušene smokve takode treba uvrstiti u jelovnik.

ŠTA SE NE PREPORUČUJE:

Čaj, kafu, vino i gazirana pića jer sadrže tanin koji sprečava apsorpciju gvožđa i uzrokuju nizak hemoglobin u krvi.Spanać, jer sadrži oksalnu kiselinu koja usporava upijanje gvozđa.
Svakako treba izbegavati hranu bogatu ugljenim hidratima (hleb, testenina, pirinač, šećer) u kombinaciji s namirnicama bogatim gvoždem i belančevinama (meso, riba,jaja) jer se snižava nivo želudačne kiseline koja poboljšava apsorpciju gvožđa.

KAKO POVEĆATI HEMOGLOBIN PRIRODNIM PUTEM ?

Ovaj melem preporučuju i lekari jer je izuzetno dobar za nizak hemoglobin i poboljšanje krvne slike.

Sastojci :200 ml meda, 200 g jezgra oraha, 200 g suvog grožđa, 200 ml soka od šargarepe, 200 ml soka od cvekle, 2 limuna
Priprema: limun oprati, preseći napola, izvaditi semenke i samleti na mašini za mlevenje mesa. U smesu dodati med, sok od cvekle i šargarepe, dobro promešati i staviti sitno iseckane orahe i suvo grožđe. Ponovo promešati, sipati u teglu i držati u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар