недеља, 29. март 2015.

SEBOREJA


Seboreja simptomi se javljaju kod 5 do 10% odrasle populacije,što je moramo priznati dosta visok procenat.Seboroični dermatitis je je veoma čest hronični ekcem koji nastaje najčešće na mestima gde postoji pojačano lučenje masti(sebuma).Ne zna se zašto, ali  znatno je češća kod pripadnika muškog pola, a vrlo je česta i kod beba u prva tri meseca života. Kod odraslih je najčešća tokom puberteta usled delovanja hormona androgena i tada je reč o hroničnom oboljenju koje se ne leci ali se može držati pod kontrolom pomoću raznih sintetičkih i biljnih preparata.

SEBOREJA SIMPTOMI

Najčešća je seboreja vlasišta, zatim poglavine, seboreja lica, iza ušiju, između lopatica, rede ispod grudi i ispod pazuha, lakatne i kolene jame. Manifestuje se u vidu jasno ograničenih crvenih pečata koji mogu biti prekriveni beličasto-žućkastim ljuspama slične kao perut i najčešće je prate svrab i crvenilo kože. Seboroični dermatitis karakteriše izgled kože jer je ona na seboreičnim delovima sjajna i masna, prošireni su otvori lojnih žlezda i u njima se formiraju komedoni – mrke formacije. Na kosmatom delu glave ispoljavaju se promene u vidu brašnastih ili ljuspastih skvama, a papile dlake usled atrofije, mogu uzrokovati i trajan gubitak kose.Seboreja simptomi veoma često idu  i uz pojačano znojenje,pri čemu se neretko u proširenim folikularnim otvorima razmnožavaju bakterije, pa postoji veliki rizik od infekcije.
seboreja simptomi
SEBOROIČNI DERMATITIS SLIKE

seboreja simptomi

SEBOREJA LECENJE

Lecenje seboreje pre svega uključuje angažovanu i pravilnu negu. Koriste se blagi sapuni ili mleko za čišćenje kože, te se nakon tretmana obavezno koža ispira mlakom(nikako hladnom) vodom .Naime hladna voda dodatno pojačava lućenje masnoća pa je treba izbegavati.Kosu treba prati u skladu sa količinama i brzinom izlučenog loja,preporučuju se blaži šamponi ukoliko se kosa pere češće.

SEBOROIČNI DERMATITIS LECENJE IZNUTRA

Seboroični dermatitis treba lečiti kao i svaku drugu bolest, podjednako spolja i iznutra. Zato je veoma važan i način ishrane koji u mnogome doprinosi uspesnosti u terapiji seboreje.Dokazano je da se seboreja simptomi  pojačavaju konzumiranjem masne i prezačinjene hrana,kao i šećerima, mlekom i soli koje stimulišu lučenje masti, pa je opšti savet da pomenute namirnice izbacite iz upotrebe. Ishrana kod seboreje treba da se bazira na svežem i barenom povrću,zatim voću, ribi pripremljenoj u foliji,žitaricama,mahunarkama uz semenke bundeve ,lana i susama uz nezaoblazno maslinovo i laneno ulje ..Kada je reč o mineralima i vitaminima, naročito su korisni C,A, E, D kao i cink i gvožđe.

SEBOREJA LEČENJE BILJEM

ČAJ OD ŽALFIJE RECEPT

Veoma je delotvoran za ispiranje kože zahvaćene seborejom,naročito kad je u pitanju seboreja vlasišta 

Priprema:

malu kašičicu sitno iseckane biljke prelijte sa 2 dl vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta.
Procedite čaj od žalfije i isperite obolele delove kože i vlasišta,pa pričekajte 15-ak minuta.
Nakon tretmana kosu isperite mlakom vodom.
LOSION OD PERŠUNA

Priprema:

u 1,5 dl proključale vode stavite kašiku iseckanog peršuna i listove zelene salate(10-tak komada).
Pustite da ključa narednih petnaestak minuta,sklonite sa vatre i sačekajte dok se  skroz ne prohladi.
Odmah po pranju kose koristite losion i to na način da gadobro utrljate u vlasište i ostavite na kosi da deluje narednih deset do petneast minuta.
Kosu dobro isperite vodom.
LOSION OD KOPRIVE ,ČIČKA i KAMILICE

Seboreja simptomi se mogu ublažiti i sa ovim prirodnim preparatom.

Priprema:

Uzmite po 5 kašika lista koprive,lista čička i cveta kamilice te ih prelijte sa 12 dl proključale vode i ostaviti da ostoji petnaest minuta.
Procedite i dodajte 3 dl vinskog sirćeta  nakon čega trebate dobro promešati,
Natopite vatu losionom i svako jutro i veče  nanosite losion na koren kose ,narednih 20 dana.
ČIČKOVO ULJE LEK ZA SEBOREJU

Priprema:

uzmite šaku sitno iseckanog i suvog semena čička te ga prelijte sa malo alkohola(90 procentnog) i ostavite da odstoji dve sedmice
Nakon toga dodajte mu pola litre maslinovog ulja.
Ostavite 4 nedelje na toplom mestu i povremeno mućkajte.
Flašu sa uljem zatvorite izbušenim papirom ili gazom umesto sa čepom,da bi alkohol mogao da ispari.

Нема коментара:

Постави коментар