уторак, 30. децембар 2014.

Dan i Noć

U nasem narodnom verovanju dan i noc (macuhica) smatra se za čudotvorni cvet i cesto je bio prisutan u gatanjima i magijskim radnjama. Od njega se pravio ljubavni napitak koji je sluzio da se njime namazu kapci muskoj ili zenskoj osobi dok spava, a dan i noc ce pomoci da se on ili ona zaljubi u prvu osobu koju ugleda cim otvori oci.
Stari Grci su smatrali da on najavljuje prolece i plodno leto. Po grckom mitu, Persefonu, kćerku grčke boginje žita, Demetre, kidnapovao je Had - bog podzemnog sveta. Demetra je devet dana plakala očajnički tražeći Persefonu. Zemlja se osušila i pucala, plodovi su se sušili. Da bi ublažio Demetrin bol, Zevs se dogovorio sa Hadom da Persefona od proleća do jeseni boravi napolju - u svetu živih, a da će zimi biti s njim u podzemnom svetu. Boginja Demetra se vratila na Olimp, a kada je došlo proleće i Persefona došla majci, Zemlja je postala ponovo plodna. Svuda su izrasli šareni cvetići trobojnih latica. Od tada se smatra da dan i noć, zapravo najavljuje Persefonin dolazak.
U stvarnosti, znamo da biljka dan i noc (lat.Viola tricolor) sadrzi salicilnu kiselinu zbog cega je vrlo delotvorna kod ekcema, gnojnih promena na kozi, seboreje, akni. U znacajnoj meri sadrzi i saponine zahvaljujuci kojima se koristi protiv velikog kaslja. Saponini i salicilna kiselina zajednickim delovanjem izazivaju pojacano mokrenje i znojenje, pa je macuhica vrlo delotvorna i protiv bolova u zglobovima i reume.

Нема коментара:

Постави коментар