уторак, 30. децембар 2014.

Lekovito bilje za bolesti srca

Postoje odredjene biljke koje povoljno deluju kod bolesti srca i angine pektoris.Tu se posebno istice glog, a zatim slede: luk, lan, andjelika, djumbir, itd.

Crveni glog je: kardiotonik, hipotenziv, koronarni vazodilatator i gerijatrik. Pomaze kod blaze forme koronarne insuficijencije (I i II stadijum insuficijencije misica srca), poremecaja srcanog ritma, ateroskleroze, blage hipertenzije i angine pektoris.


Flavonoidi iz gloga ucestvuju u sirenju glatkih krvnih sudova koronarnih arterija i povoljno uticu na prokrvljenost srca i poboljsavaju mu snagu kontrakcije.


Caj se priprema od lista i cveta gloga (Crataegi folium et flos), tako sto se jedna kasicica prelije sa 150ml prokljucale vode i ostavi da odstoji 15 minuta, pa procedi. Pije se dva-tri puta dnevno tokom vise nedelja, a na svakih sest dana treba praviti pauzu od jednog dana.


Glog je jak lek i, pre nego pocnete da ga koristite, konsultujte se sa svojim lekarom.


Beli luk (Allii sativi bulbus recens) snizava krvni pritisak i nivo holesterola. Prema nekim izvorima, zvakanje jednog cena belog luka dnevno, smanjuje holesterol za 9%. Svaki procenat povecanja holesterola prenosi se u 2% povecanog rizika od srcanog napada, tako da jedan cen dnevno smanjuje rizik za 18% (prema Dz.A.Djuk, Zelena apoteka).


Beli luk se moze uzimati svez ili kao tinktura. Preventivno od infarkta, skleroze, za smanjenje masnoce u krvi, uzima se 15 kapi tinkture sat vremena pre obroka, jednom ili dvaput dnevno. Tinkturu belog luka mozete kupiti ili sami napraviti tako sto cete potopiti 125gr cenova u pola litra jake rakije i ostaviti da odstoji dve nedelje na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, uz povremeno muckanje. Kada prodje 14 dana, procedite i koristite.


Crni luk(Alii cepae bulbus recens) takodje ima povoljan efekat na srce, uvecava puls-volumen, frekvenciju i sistolicki napon srca.


Za sprecavanje arterioskleroze pomesati sveze iscedjeni sok crnog luka sa medom, pa uzimati po jednu kasiku tri puta dnevno.


Sremus(Allium ursinum) mozete koristiti svez ili kao tinkturu. Snizava krvni pritisak i sprecava arteriosklerozu, degenerativno oboljenje arterija. Dnevno se uzima 20-30 kapi tinkture sa secerom, medom, vodom i sl.


Andjelika (Angelica archangelica).Dr Dzejms A. Djuk u svojoj knjizi Zelena apoteka,kaze: “Da imam anginu pektoris kombinovao bih: andjeliku, sargarepu, celer, morac, persun i paskanat, iscedjene i uz dodatak malo vode i zacina, kao napitak... Andjelika i druge biljke iz porodice sargarepa sadrze 15 blokatora kalcijumovih kanala, hemikalija koje su sastavni deo farmaceutskih proizvoda za lecenje angine pektoris, hronicnog bola u grudima, koji cesto prati bolesti srca.”


Jedinjenje osthol iz andjelike sprečava zgrušavanje krvi, zbog čega se preporučuje za lečenje tromboze.


Djumbir (Zingiber officinale) jaca srce i snizava nivo loseg holesterola, kao i krvni pritisak. Takodje je jako dobar i za cirkulaciju.
Laneno seme (Lini semen)je bogato alfa-linolenskom kiselinom, kojoj se pripisuje svojstvo da stiti srce. Estri nezasicenih masnih kiselina su prekrusori prostaglandina, pa lan snizava holesterol u krvi. Ovo seme je i analgetik te umanjuje i bolove u grudima.


 Lekovito bilje za bolesti srca


Pre koriscenja ovih biljaka obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!

Нема коментара:

Постави коментар