Indijski orah-poznat i po nazivu kešu- potiče iz Brazila, u Indiju koja je najveći svetski proizvođač doneli su ga Portugalci. Ovaj koštunjavimplod, pasuljastog oblika, veličine oko 3 santimetara razvija se unutar sočne kešu jabuke, ali ima svoju čauru i može biti pojedinačan ili u grozdu. Kešu jabuka je kruškolika,duga oko 6-12 santimetara, sa žutom ili crvenom ljuskom koja pokriva vlaknastu, mesnatu pulpu. Raste na kešu stablu koje može dostići
visinu od 15 metara. Debelo je i zakrivljeno sa povijenim granama koje često dopiru do zemlje. Ima sitne ružičaste cvetove, koji rastu iz pazuha lista, mogu
biti muški, ženski ili su oba na istom drvetu.
Plod indijskog oraha veoma je ukusan i prava je riznica hranljivih materija. Sadrži visok procenat vitamina C, B1, B2, B6, E i nijacina. Obiluje cinkom kao i drugim mineralima, kalijumom, natrijumom, bakrom, fluorom, jodom, kalcijumom, gvožđem i gosforom. U svom sastavu ima dosta masnoća koje mu daju
veliku kalorijsku vrednost. Najčešće se koristi za pravljenje visokokalorijskih grickalica i sokova. Između spoljne i unutrašnje ljuske nalazi se gusto, otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg orah mora prvo dobro da se očisti pa ispeče ili skuva, da bi se toksin uklonio.
visinu od 15 metara. Debelo je i zakrivljeno sa povijenim granama koje često dopiru do zemlje. Ima sitne ružičaste cvetove, koji rastu iz pazuha lista, mogu
biti muški, ženski ili su oba na istom drvetu.
Plod indijskog oraha veoma je ukusan i prava je riznica hranljivih materija. Sadrži visok procenat vitamina C, B1, B2, B6, E i nijacina. Obiluje cinkom kao i drugim mineralima, kalijumom, natrijumom, bakrom, fluorom, jodom, kalcijumom, gvožđem i gosforom. U svom sastavu ima dosta masnoća koje mu daju
veliku kalorijsku vrednost. Najčešće se koristi za pravljenje visokokalorijskih grickalica i sokova. Između spoljne i unutrašnje ljuske nalazi se gusto, otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg orah mora prvo dobro da se očisti pa ispeče ili skuva, da bi se toksin uklonio.
U narodnoj medicini se osim ploda koriste lišće, kora i ljuska. Dokazano je da kešu jabuka ima antibakterijsko, antidizenterijsko, antimikrobno, antiseptičko,
protivupalno,diuretičko, osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo. Efikasna je protiv kašlja, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak. Suzbija groznicu i čisti creva. Koristi se i kao afrodizijak. Pleme Tikuna iz severozapadne Amazonije koristi njen sok za lečenje gripa. Od lišća i kore kešu drveta pravi se čaj protiv dijareje, upale krajnika i ranica na sluzokoži. Brazilci ovim napitkom leče vaginalni sekret, za zaustavljanje krvarenja i lečenje sifilisa. Kora i lištovi bogati su taninima, grupom fitohemikalija sa dokazanom biološkom aktivnošću od protivupalnih do efekata stezanja tkiva. U ljusci kešua otkrivena je anakardična kiselina za koju se smatra da ubija neke kancerogene ćelije. Plod ispoljava antimikrobna svojstva, između ostalih uništava i helikobakter pilori, uzročnika čira na želudcu. Međutim indijski orah (kao i drugi orasi) može uzrokovati alergije, naročito kod osoba osetljivih na jod.Ovaj plod veoma je hranljiv i preporučuje se u slučaju mentalnog naprezanja, naročito učenicima i studentima kao i osobama koje dugo sede za kompjuterom.
protivupalno,diuretičko, osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo. Efikasna je protiv kašlja, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak. Suzbija groznicu i čisti creva. Koristi se i kao afrodizijak. Pleme Tikuna iz severozapadne Amazonije koristi njen sok za lečenje gripa. Od lišća i kore kešu drveta pravi se čaj protiv dijareje, upale krajnika i ranica na sluzokoži. Brazilci ovim napitkom leče vaginalni sekret, za zaustavljanje krvarenja i lečenje sifilisa. Kora i lištovi bogati su taninima, grupom fitohemikalija sa dokazanom biološkom aktivnošću od protivupalnih do efekata stezanja tkiva. U ljusci kešua otkrivena je anakardična kiselina za koju se smatra da ubija neke kancerogene ćelije. Plod ispoljava antimikrobna svojstva, između ostalih uništava i helikobakter pilori, uzročnika čira na želudcu. Međutim indijski orah (kao i drugi orasi) može uzrokovati alergije, naročito kod osoba osetljivih na jod.Ovaj plod veoma je hranljiv i preporučuje se u slučaju mentalnog naprezanja, naročito učenicima i studentima kao i osobama koje dugo sede za kompjuterom.
Нема коментара:
Постави коментар