уторак, 30. децембар 2014.

Lavanda za lepotu i spokojstvo


Prema legendi, kada je Adama I Evu Bog isterao iz Raja, dao im je dve biljke: ruzmarin - da ih ojaca da bi prebrodili nevolje zemaljskog zivota i lavandu - da im donese malo mira i slasti na Zemlji. Lavandu su odvajkada koristili mnogi narodi. Verovalo se da ona cuva mladost i lepotu, smanjuje agresiju, umanjuje zavist i ljubomoru, podstice ljubav i ljubavno zadovoljstvo i donosi 
mirne snove. Pronadjena je i u Tutankamonovoj grobnici i, posle 3000 godina - jos uvek je mirisala.
Njeno latinsko ime potice od latinske reci "lavare" sto znaci: prati. Stari Rimljani su je dodavali u vodu za kupanje i pranje. Danas znamo da za to ima i naucnog opravdanja: lavanda je antiseptik. Verovalo se da lavandula pere i telo i duh.
Kazu da su osobe koje vole parfeme sa lavandom odmerenog karaktera i da uzivaju u cistoci.
Upotreba caja od lavande korisna je kod nervne iscrpljenosti, glavobolje, migrene, nervoze, uznemirenosti, nesanice i depresije. Blag je sedativ, dobra je protiv grčeva i bolova u mišićima i zglobovima.
Čaj se priprema od dve kafene kašičice suvog i sasitnjenog cveta, koje se preliju sa 150ml proključale vode, pa ostave u poklopljenom sudu desetak minuta. Procedi se i pije 2-3 šolje svežeg čaja dnevno.

Нема коментара:

Постави коментар