четвртак, 27. јун 2013.

BUTTERNUT - MUŠKANTNA TIKVA


Izvanredne je kvalitete, okusa i specifičnog mirisa, koji najviše podsjeća na miris lubenice ili dinje. Najveći dio sorti ima kruškoliki oblik ploda koji je većinom ispunjen mesom, dok je šupljina sa sjemenkama pri vrhu ploda , do cvijeta. U Hrvatskoj se upravo sadi sorta Butter Coyote koju karakteriziraju navedene osobine. Međutim postoje i sorte sa šupljim plodom, kao i obične tikve i bundeve, no one su vrlo malo zastupljene u uzgoju. Exotic King zbog posjeta velikih trgovačkih lanaca intezivno radi na proširenju proizvodnje u Hrvatskoj ali i u zemljama u okruženju jer su upiti gotovo nevjerojatni tako da Walmar ima zahtjev za 300 tona tjedno za USA, Kanada i UK tržište, približne količine interesiraju Agrexco. Upiti također pristižu iz Belgije , Nizozemske, Latvije, Italije , Slovenije itd. 



Od svih vrsta tikvi Butternut muškatna tikva se pokazala najbolja za pite i kolače. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Muškatna tikva može imati i do 20 mg b-karotina na 100 g ploda, što iznosi 32.000 internacionalnih jedinica A vitamina (u mrkvi 9.000), što ovo povrće stavlja na prvo mjesto svih biljnih proizvoda koje čovjek koristi. Biljka je vrlo dekorativna duge vriježe, dobro obrasle lišćem na dugim drškama. Lišće je najčešće prošarano bijelim mrljama, a cvjetovi su krupni, s lijepim narančastim kruničnim listovima. Tikve se dobro čuvaju u relativno toplim prostorijama 16 C. 



Vrlo je važna za dugo čuvanje plodova relativna vlaga u zraku. Najbolje se čuvaju u prostoru s oko 70% vlage u zraku. Upravo skladišni uvjeti i veličina, jedan od najvažnijih čimbenika za ozbiljno bavljenje ovakvom proizvodnjom. Danas tehnologijom koja postoji u Hrvatskoj postižu se prinosi po jedinici površine višu nego kod merkantilnog krumpira ili duhana, čija je proizvodnja puno zahtjevnija. 



Dok su inicijalna sredstva za proizvodnju minimalna, nije potrebno vršiti nikakvu zaštitu protiv bolesti i insekata te prihranu. Proizvodnja se može obaviti bez mineralnih gnojiva ili minimalnom količinom istih. 



Kod merkantilnog krumpira danas postoji mehanizacija prilikom vađenja, sortiranja i skladištenja za razliku od tikve gdje je sve potrebno obaviti ručno. Ali upravo ručni rad i kvaliteta hrvatske zemlje stavljaju hrvatsku tikvu po kvaliteti na vodeće mjesto Europskog tržišta. Butternut tikva danas je prisutna na Hrvatskom tržištu kroz cijelu godinu kao što je to prije bio slučaj u visoko razvijenim zemljama sa izgrađenom svješću o kvalitetnim namirnicama.

Tikva se sadi sadilicom za kukuruz oko 20.04. Te se nakon nicanja, tikva kultivira 2 puta kultivatorom za kukuruz. Tako da ostaje vrlo mala površina za ručno ukljanjanje korova. Nakon što se tikva razraste u potpunosti zatvara zemljište te ne dozvoljava ponovno nicanje korova. Takva proizvodnja gotovo je identična ekološkoj te bi kao takva omogućila eko proizvođačima ostvarenje puno većih prihoda. Berba se obavlja krajem 7 mjeseca, ponovo krajem 8 te početkom 10 mjeseca. Prema našim dosadašnjim iskustvima tikva se može vrlo uspješno uzgajati u svim dijelovima RH. 

Prinos sa hektara je 30 tona što omogućuje bruto prinos kao hektar krumpira, zelja odnosno poznatih konvencionalnih kultura. Prednost tikve je u tome što se nudi siguran otkup na kućnom pragu sa zajamčenim cijenama, minimalna su ulaganja NEMA NIKAKVE ZAŠTITE. Dok za recimo kod krumpir vrlo teško je naći kupca cijene vrlo variraju a ulaganja u proizvodnju su vrlo velika od nužnih strojeva, zaštite prihrane itd.

Velika upotreba muškatne tikve u zemljama EU uz nutricionističke vrijednosti njezina ljekovitost stavlja je na prvo mjesto. Tikva sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Upravo je odlična hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u izlučivanju otpadnih tvari.


Koristiti se može pečena, kuhana, pohana, na roštilju, u obliku pudinga, nabujaka, kolača, pita i zamjena za desertne slastice. Dobra je za preradu u sokove, kaše kompote i slatko. Sjemenke su ukusne i vrlo hranjive. Oljuštene sjemenke se mogu koristiti umjesto oraha za pripravu kolača. Sjemenke muškatne tikve bogate su lecitinom, tvari koje sadrže fosfor, važnom za borbu protiv kolesterola.


Muškatna je tikva vrlo cijenjena u kulinarstvu. Evo nekoliko recepata za pripremu jela od muškatne tikve


Krem Juha od tikve


Potrebno je 6 šalica vode, 2 šalice na kocke narezane tikve, malo soli, nasjeckanog mladog luka i papra.
Priprema; narezanoj tikvi doda se vode do ½ visine, dodati malo soli i kuhati dok ne omekša, a zatim ispasirati. Doda se još vode, začini s ostatkom soli, sitno nasjeckanog mladog luka i papra.

Pita od muškatne tikve

Muškatnu tikvu skuhate, ocijedite i narežite na kriške debljine 2-3 mm. Uvaljajte ih u pšenično brašno, po 2-3 reda stavljajte na nauljeni lim, posipajte šećerom i pecite u pećnici.



Desert od muškatne tikve


Tikvu od jednog kilograma operite i prerežite uzdužno. Žlicom odstranite sjemenke i u udubinu stavite krišku maslaca i žlicu i pol smeđeg šećera. Polovice položite na lim i stavite u pećnicu na 180C. Nakon desetak minuta promješajte maslac i smeđi šećer koji su se sada rastopili i premažite prerezane površine tikve. To je potrebno učiniti 2-3 puta tijekom pečenja od 30 min. Ostati ćete zaprepašteni jedinstvenim desertom.


Prirodni sok od muškatne tikve

Prirodni sok od muškatne tikvese koristi kao hrana u liječenju osoba sklonih debljanju, te reumatskih tegoba. Protiv povraćanja kod trudnica preporuča se piti sok i kompot od tikve, kod proširenih vena, te otklanja umor iz nogu. Koristi se kod osoba osjetljiva i bolesna želudca, bubrega, crijeva, mjehura i prostate, kao i kod onih s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih putova, bubrega i žuči.

Ljekovita svojstva tikve: pospješuje izlučivanje mokraće pa se preporuča u dijetoterapiji reumatizma , šećerne bolesti i bolesti srca koje su praćene otokom. Tikva djeluje ublažavajuće i umirujuće , zbog čega je pogodna u ishrani bolesnika koji boluju od zapaljenja tankog crijeva. Olakšava tegobe kod zapaljenja debelog crijeva , efikasna je i za smanjenje povećanog kolesterola u krvi , a djeluje i kao sredstvo protiv zatvora.
Obožavam bundeve, jedem je sirovu, kao salatu, u varivima, dinstanu s raznim povrćem, u kašastim sokovima, a najljepša je pečena..

Нема коментара:

Постави коментар