четвртак, 13. јун 2013.

ĐUMBIR

Đumbir se koristi kao hrana i lek od davnina. Pikantna aroma đumbira daje originalnost ukusu raznih jela, salata i napitaka. Posebno oplemenjuje ukus plodova mora i jela sa mesom veće masnoće. U kombinaciji s medom pravi je eliksir zdravlja.
Priprema

Dva ili tri korena đumbira se ogule, najsitnije narendaju i pomešaju u staklenoj tegli s medom. Đumbir s medom treba ostaviti u frižideru da ne bi došlo do nepoželjnih promena na ovom proizvodu. Veoma je ukusan kao slatko, a zbog izvrsnih lekovitih svojstava đumbira i meda, mnogi ga smatraju pravim eliksirom.

Najbolje je ne preterivati s konzumiranjem pa se preporučuje 1 kašičica dnevno (plastična ili keramička).

Sastojci

500 g meda
250 g đumbira

Đumbir

Specifičnost ove lekovite i začinske biljke je u noti egzotičnosti. Prijatne je, jake, osvežavajuće arome i oštrog ukusa.

djumbir
Aktivne materije – gingeroli imaju analgetsko, sedativno, antipiretsko i antibakterijsko dejstvo na organizam. Đumbir sadrži i žuti pigment kurkumin, koji se zadržava u probavnom traktu i preventivno deluje na pojavu polipa, a, veruje se, i raka debelog creva. Đumbir poboljšava imunitet organizma i pravi je lek za probleme u probavnom traktu.

Đumbir se u zvaničnoj literaturi navodi i kao izvrsno sredstvo za smanjenje masnoće u krvi i za smanjenje telesne mase.

Нема коментара:

Постави коментар