четвртак, 13. јун 2013.

DIJETA - ČISTAČ ORGANIZMA


Cim nabacimo laku odeću, ogledalo nas „obraduje” slikom nesavršene figure na kojoj se vide tragovi svih naših zimskih svečanosti. Vi znate da o letu treba misliti na vreme, a mi vam predlažemo trodnevni program opšte detoksikacije koji vraća idealnu težinu i – osmeh



Niskokalorična i uglavnom tečna, ova dijeta se bazira na depurativnim osobinama limunovog soka i vode. Šta kažete za limunadu koja se pije mlaka i obogaćena cimetom, đumbirom ili papričicom? Verovali ili ne, rezultat je ukusan i zdrav napitak, omiljen među holivudskim zvezdama upravo zato što nema straha od šećera i kalorija. Voće i povrće se jedu samo do 18 sati. Za večeru – pirinač. Pretežno vegetarijanska, dijeta ne dozvoljava namirnice koje sadrže kvasac i belo brašno (hleb, peciva, testenine). Prednost imaju mediteranski mirisi i ukusi, sveže voće i povrće, integralne žitarice, dakle ugljeni hidrati sa niskim glikemičkim indeksom.

Živeo ravan stomak! – Detoks-dijeta „pegla” stomak, organizam se brzo oslobađa štetnih materija, vedrije je i raspoloženje. Topi se kilogram i po viška, olakšano je varenje. Oslobođen namirnica životinjskog porekla, vegetarijanski jelovnik „gasi” zapaljenjske procese, revitalizuje organizam i omogućava zasluženi odmor želucu, jetri i crevima.

Pirinač: saveznik lepote. – Sa malo soli i obiljem kalijuma, fosfora i drugih ključnih minerala, ali i amida, proteina i vitamina (posebno B grupe), pirinač je lako svarljiva namirnica – bez glutena. Za ovu dijetu najpoželjnija je sorta „basmati”, sa dugim tankim zrnom, lako svarljiva i vrlo ukusna.

Recept za zdravlje. – Dve kašike limunovog soka i 300 ml vode, na sobnoj temperaturi ili vruće, po želji aromatizovano štapićem cimeta, kriškicom svežeg đumbira ili ljutom papričicom – tako glasi recept za zdrav napitak koji munjevito uklanja štetne sastojke, ali i razređuje i čisti krv. Limun i voda stimulišu organe za varenje, ubrzavaju tranzit crevnog sadržaja i smanjuju apetit na potpuno prirodan način.

Manje toksina, više snage. – „Otrov” za otrove, od ključne važnosti za obnavljanje snage i vitalnosti, limun ženama daje blistav ten i kosu, a s lakoćom razbija i „jastučiće” sala. Zahvaljujući visokom procentu vitamina C, kalijuma i esencijalnih ulja (posebno u kori), dobijamo prirodno sredstvo za diurezu i detoksikaciju. „Carski” agrum aktivira bela krvna zrnca i povećava imunitet, jača nervni sistem i obuzdava želudačnu kiselinu, nadimanje i zadržavanje vode. Stavljajte ga u marinade i mirisne prelive za salate. Smanjiće unos masti i kalorija i popraviti ukus svakom jelu!

Grejpfrut sagoreva masti. – Bogat flavonoidima, kalijumom, magnezijumom i vitaminom C, a siromašan kalorijama (jedva 26 na 100 ml soka), grejpfrut ubrzava sagorevanje šećera i ne dozvoljava im da se talože u obliku masti. Sok smanjuje osećaj gladi, dok plod obiluje vlaknima koja ljudima na strogoj dijeti omogućavaju bolju kontrolu apetita.

Visoko C. – Ova dijeta garantuje visok unos vitamina C važnog za prirodnu odbranu. Cenjeni „C” deluje i na raspoloženje i pomaže organizmu da se lakše izbori sa stresom. Treba ga unositi s hranom jer naše telo ne proizvodi askorbinsku kiselinu koju dobijamo iz voća i povrća, najbolje svežeg i sirovog.

Ananas: oružje protiv nadutosti. – Sastavljen od 90 procenata vode i 10 procenata šećera, vitamina (A, C i grupa , minerala (jod, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum), organskih kiselina (limunska, malična i oksalna), ananas je i riznica bromelina, specifičnog enzima koji olakšava varenje i sprečava nadimanje. Ima diuretička i antizapaljenjska svojstva, efikasna protiv edema (otoka), venske insuficijencije i celulita. Sva ta blagotvorna dejstva pretvaraju ovu egzotičnu voćku u izuzeteno traženi prirodni lek. Pažnja: najviše bromelina ima u sredini koja je i najtvrđi deo ploda.

Kivi: asistent creva. – Rudnik blagotvornih sastojaka kivi je kao stvoren za užinu: 100 grama sadrži oko 40 kalorija. Zahvaljujući značajnim dozama vitamina C, bakra i gvožđa, deluje kao antiseptik i pomaže kod anemije. Odličan je izvor inositola koji pokreće lenja creva i smanjuje apsorpciju holesterola. Zbog prisustva kalijuma i magnezijuma, kivi deluje kao diuretik i „čistač”, sprečava zadržavanje vode i učestvuje u regulisanju pulsa, arterijskog pritiska i metabolizma.

Malo soli, nula šećera. – Smanjite unos soli, pogotovo ako ste skloni visokom pritisku i zadržavanju vode u organizmu. Poznato je da so zarobljava vodu na kritičnim mestima kao što su zadnjica, stomak i butine. Rafinirani ili žuti, šećer podstiče pankreas da luči insulin i povećava masne naslage, pogotovo kad ga unosimo na prazan stomak.

„Da” za čajeve i lekovito bilje. – Čaj od nane (mente) podstiče varenje, blokira crevne fermentacije, čisti krv, sprečava grčeve, trbušne kolike i nadutost uzrokovanu nervozom. Čaj od komorača (začinska i lekovita biljka slična mirođiji) olakšava varenje, eliminiše gasove i reguliše pražnjenje creva. Ne zaboravite ni zeleni čaj i njegovo čudesno dejstvo na zdravlje i – lep izgled.

Važna uputstva. – Piti dva i po litra tečnosti dnevno: vode, limunade i čajeva. Posle buđenja i pre spavanja obavezna je čaša tople limunade. Jesti voće i povrće do 18 h – prednost imaju ananas, pomorandže, jabuke, kruške, kivi, nar, dinja i salate ajsberg, rukola i radič. Za ručak se preporučuju mešane salate s voćem i povrćem, ukupno oko 600 grama. Za doručak 150 g voća; za dve užine 200 ml ceđenog soka ili 200 g voća.Za večeru oko 100 g „basmati” ili drugog pirinča dugog zrna začinjenog sokom od limuna. U toku dana pijuckati toplu limunadu sa dodatkom cimeta, đumbira ili ljute papričice. Kao začin, 2-3 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja dnevno, ne više. Smanjiti unos soli koja uzrokuje nadutost i zadržavanje tečnosti. Izbegavati kafu, šećer i zaslađivače. Izbaciti meso, ribu, sir, jaja, testeninu, hleb, krompir i banane. Povećati fizičku aktivnosti, na primer brzom šetnjom od najmanje 40 minuta. Dijeta nema kontraindikacije za zdrave osobe, ali ne sme da traje duže od tri dana. Onaj ko ima osetljiv stomak smanjiće količinu sirovog voća i povrća u korist barenog, pasiranog i ceđenog.

Kilogram i po manje za 3 dana. – Jelovnik garantuje opštu detoksikaciju organizma koju uspešno obavlja sezonsko voće i povrće. Predviđena su tri glavna obroka i tri mini-užine (čaj, voće, limunada, ceđeni sokovi). U toku dana pije se limunada od ukupno dva limuna srednje veličine. Nema mesa, ribe, narezaka, jaja i sireva. Program ishrane koji obezbeđuje 1.000 kalorija dnevno skida oko kilogram i po, traje tri dana i ne sme se ponavljati. Blago laksativno i diuretičko dejstvo po završetku dijete prestaje.

Pripremila Višnja Marjanović

Нема коментара:

Постави коментар