среда, 26. јун 2013.

LEKOVI PROTIV KAŠLJA


Da biste ublažili kašalj, kuvajte neoljušten crni luk, čaj od belog sleza, koristite limun i med, lovor i limun… Muči vas kašalj u ove hladne jesenje dane a vi nikako da se prisetite dobrog starog bakinog recepta kako da ga bar malo ublažite. Ukoliko znate samo za šerbet i karamel, evo još nekoliko predloga kako da se lakše nosite sa problemom koji muči i stare i mlade. Nije potrebno ni mnogo vremena za pripremu niti puno
 para, a neke od potrebnih namirnica sigurno već imate u svojoj kuhinji...... Mleko i žalfija.........U šolju ključalog mleka ubacite pola kašičice žalfije. Ostavite da vri tri minuta, dodajte kašičicu svinjske masti i pola kašičice sode bikarbone. Promešajte i pijte u malim gutljajima. Tokom dana možete da popijete do tri šolje. Svaka šolja se priprema neposredno pred uzimanje......... Jabuke i luk.......Narendati jabuku i crni luk, dodati med, sve u jednakim količinama. Od ove količine uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.
Limun i med
Pomešajte istu količinu soka od limuna, šećera u prahu i meda. Smesu prokuvajte na laganoj vatri dok se ne sjedini. Uzimajte po kašiku sirupa nekoliko puta na dan ili pri napadima kašlja. Ovaj lek vole i deca jer ima prijatan miris i ukus.
Luk i med
Naseckajte već u glavicu crnog luka, stavite u posudu i pomešajte sa tri kašike meda. Posudu zatvorite i ostavite da odstoji nekoliko sati dok se ne stvori sok. Procedite i popijte po kašiku soka.
Kuvani luk
Glavicu crnog luka sa ljuskom isecite na kolutove i kuvajte u pola litre vode. Kada provri, skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zasladite sa dve, tri kašike meda i pijte toplo.
Lovor i limun
Pomešajte šolju i po vode, istu količinu šećera, dva-tri limuna iseckana na sitno sa korom (prethodno limun operite) i dva-tri lovorova lista. Kuvajte ovu smesu dok se količina ne prepolovi i ne bude gusta kao med. Uzimajte po kašiku, nekoliko puta na dan.
Beli slez i limun
Stavite pola litra vode da provri pa sklonite sa šporeta. U vodu stavite dve kašike belog sleza i poklopite. Posle pola sata procedite i dodajte dve kašike meda i sok od jednog limuna.
Žalfija i beli slez
Istopite šolju šećera, dodajte šolju vode i mešajte dok se smesa ne izjednači, dodajte po dve velike kašike žalfije i belog sleza, kuvajte deset minuta neprestano mešajući. Procedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj narodni recept možete da dajete i maloj deci.
Bokvica
Bokvicu, deset listova, možete da skuvate kao čaj, zasladite medom i pijete a možete da istucate listove bokvice, iscedite sok i promešate sa istom količinom meda. Uzimajte tri puta dnevno.
Šerbet na starinski način
Šoljicu šećera sipajte u šerpicu i kuvajte na tihoj vatri. Kada se šećer istopi i dobije zlatnomrku boju, uspite jednu do dve šoljice vode i smanjite temperaturu. Mešajte dok se karamelisani šećer sasvim ne istopi. Dodajte na vrh noža đumbira u prahu i malo limunovog soka. Uzimajte dve kašičice tri puta na dan. (Mondo)


Sirupi protiv kaslja



Sirup od vrhova jele (opušta sluz): 5 šaka svežih izdanaka jele ili bora skuvati u litri vode, ostaviti da se ohladi, procediti i zakuvati tecnost sa kilogramom secera ili meda do gustoće sirupa. Više puta na dan uzimati po 1 kasiku...... Dvestopedeset grama mladih borovih sisarki (dugih tri do pet santimetara) dobro isprati i staviti da se kuvaju oko pola sata na laganoj vatri u litri vode, poklopljeno. Nakon tog perioda tecnost procediti i pomesati sa pedeset mililitara alkoholnog petnaestoprocentnog rastvora propolisa i jednim kilogramom meda. Nakon toga smesu drzati jos petnaestak minuta na potpuno laganoj vatri na temperature od cetrdesetpet stepeni (najbolje na kraju sporeta) uz mesanje da se masa pretvori u ujednacen sirup. Prohladjeni sirup izliti u staklene posude i uzimati po kafenu kasiku tri puta dnevno pre jela....... Sirup od hrena (kod jakog bronhitisa): sitno ribani hren pomešati sa jednakom količinom šećera ili meda i uzimati 2-3 puta na dan po 1 kasičicu. Taj je sirup vrlo jak i zato nije pogodan za osobe osetljivog želuca.

Suv i nadražujući kašalj čest je, vrlo dosadan i iscrpljujući pratilac zimskih respiratornih infekcija i, za razliku od produktivnog kašlja, treba ga umiriti a ne podstaći. Čim počnu grlobolja i nadražujući kašalj, prvo se treba setiti slezova. Slezovi, beli i crni, sadrže polisaharidni sluzi, koje oblažu sluznicu i deluju protivupalno, ublažuju kašalj i upalu sluznice grla. Sluzi koje sadrži divizma takođe oblažu sluznicu i umiruju kašalj, a njeni saponini razređuju sluz i tako olakšavaju iskašljavanje. Plodovi anisa, karakteristična mirisa, deluju lagano antibakterijski, spazmolitično i razređuju sluz. Sirup se dobije ekstrakcijom pomoću saharoznog ili običnog sirupa (Sirupus simplek), koji ne samo da će omogućiti ekstrakciju lekovitih materija nego će konzervirati sirup tokom dužeg perioda. Pripremimo biljnu mešavinu, u staklenu ili posudicu od keramike... mere: 10 g cveta crnog sleza (Malva silvestris), 10 g lista belog sleza (Althea officinalis), 10 g cveta divizme (Verbascum densiflorum, Verbascum phlomoides) i 5g u avanu istrljanog ploda anisa (Pimpinella anisum). Napravimo šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 g destilovane vode. Saharoza i voda se odvagne, lagano zagrevaju dok se šećer ne otopi, a kada dođe do vrenja, pena koja se izluči na površini pokupi se kašikom i baci.

Gotov šećerni sirup se ostavi sa strane i ohladi do 90 ° C (obično koristim termometar) i tad se prelije preko već odvagnuti mešavine i ostavi da stoji desetak minuta u poklopljenoj posudi. Sirup se procedi kroz nekoliko slojeva gaze, ulije u tamnu bocu i drži u frižideru do dve nedelje. Odrasli piju 3x1 veliku kašiku sirupa dnevno, a doze za decu se prilagođavaju uzrastu i težini deteta.

Нема коментара:

Постави коментар