понедељак, 17. јун 2013.

Istraživanje na ljudima potvrđuje moć đumbira u borbi protiv raka

Istraživanje na ljudima potvrđuje moć đumbira u borbi protiv raka
U znanstvenom svijetu, ništa nije doista činjenica ukoliko nije podvrgnuto testiranju sa strogim standardima. Nasumične, dvostruko slijepe placebo studije smatraju se čvrstim dokazima. One se vrše na ljudima i na takav način da se smanjuju šanse da bi rezultati mogli biti samo anomalija. Stoga i ova studija predstavlja dokaz o ljekovitoj moći đumbira, kao super hrani za borbu protiv raka.
Autor:  Irena Dujmušić
Matrix World
Za potrebe ove studije, uključena je grupa od 20 ljudi za koje se smatralo da imaju visok rizik od raka debelog crijeva. Pacijenti su nasumično postavljeni u dvije skupine, 10 koji su primali suplement đumbira i 10 koji su dobili placebo.
Tijekom 28 dana, obje grupe su podvrgnute tretmanu. Grupa koja je uzimala đumbir, primala je količinu od 2 grama đumbira. Tada su svi podvrgnuti rigoroznom testiranju za markere koji ukazuju na visok rizik od raka debelog crijeva. Potom je urađena biopsija te su uzeti uzorci krvi. Ono što su znanstvenici otkrili je da su oni, koji su uzimali đumbir, imali znatno bolje nalaze od grupe koja je uzimala placebo.
Kao zaključak znanstvenici navode: “Đumbir može smanjiti širenje u normalnom pojavljivanju kolorektalnog epitela i povećati apoptozu i diferencijaciju u odnosu na proliferaciju.” Što to znači? Uglavnom, da đumbir može povećati smrt stanica raka i smanjiti širenje stanica raka.
Jedan od načina konzumacije đumbira, osim kao dodatka hrani, može biti i čaj od ili s đumbirom.
Neka vas ne zbuni što su za potrebe studije uzimali suplement odnosno ekstrakt đumbira. Iako je cjelovita biljka ili plod uvijek bolja od ekstrakta, zbog toga što se sastojci unutar biljke međusobno pojačavaju ili se poništavaju štetna djelovanja nekih sastojaka, studije s ekstraktima samo potvrđuju ljekovitu moć neke biljke. I inače se za potrebe znanstvenih istraživanja uzimaju ekstrakti, na taj način smo i doznali sve o ljekovitosti đumbira i njegovim moćima u liječenju raka, dijebetesa, želučanih bolesti, upala, menstrualnih bolova, zračenja, gihta i reumatskih oboljenja, mučnina, prehlada i gripa te da đumbir posjeduje antibiotska i antifungalna svojstva.
Prethodne studije provedene na miševima su također dokazivale moć gingerola, glavnog sastojka đumbira, koji je između ostalog zaustavljao rast i progresiju tumorskih stanica prostate, debelog crijeva ili jajnika. No studije na životinjama neminovno uključuju i njihovo mučenje, koje je u ovakvim biljnim, dobro poznatim slučajevima koji se koriste već nekoliko tisuća godina u svrhe liječenja, potpuno nepotrebno. Znanstvenoj zajednici su potrebna ovakva istraživanja provedena na ljudima kako bi se samo njima potvrdila nama dobro poznata činjenica – da priroda liječi.

Нема коментара:

Постави коментар