среда, 26. јун 2013.

MORE JE LJEKOVITO

Pored toga što predstavlja veliko uživanje, boravak na moru čini čuda za naše zdravlje. Lista korisnih dejstava je duga, a gotovo da nema dijela tijela kojem more ne prija. Sa završetkom odmora, pozitivni efekti ne prestaju, oni traju mjesecima nakon povratka kući.

PLIVANJE

Ako ste na odmoru aktivni, kada se vratite kući dugo vremena ćete sačuvati energiju. Tokom plivanja, tijelo je bez odjeće, koža diše, višak otrova se izbacuje iz organizma putem znoja. Zato je važno da prije aktivnosti uzimate dosta tečnosti. Od korisnih dejstava plivanja treba da se pomene pozitivan uticaj na endokrine žlijezde, podizanje tonusa tijela, stimulacija imuniteta i jačanje seksualne želje.
SUNČANjE

Kada je umjereno, sunčanje djeluje poput lijeka. Sunce pomaže u liječenju psorijaze i seboreje, obezbjeđuje sintezu vitamina D u organizmu, odlična je preventiva osteoporoze i reumatidnog artritisa, snažna je odbrana od raka.

MORSKI VAZDUH

Dok šetate ujutru plažom, dišite duboko. Negativni joni iz morskog vazduha podižu tonus cijelog organizma i sprečavaju da mjesecima nakon odmora dođe do razvoja bolesti. Ako se u blizini plaže nalaze borovi, isparenja iz bora pozitivno djeluju na astmatičare, ljude sa bolestima sinusa i kod raznih infekcija.

MORSKA VODA

Boravak u morskoj vodi je prijatan. Tijelo se osjeća lakšim, krv bolje cirkuliše, otrovi se ubrzano izlučuju, a mišići su više nahranjeni krvlju. Morska voda povoljno utiče i na kosti i kardiovaskularni sistem. Kada ste u vodi, iskoristite priliku da što više angažujete mišiće. To će se veoma povoljno odraziti na vaš izgled. Dotjeraćete liniju i zategnuti kožu.

Savjet je da sat i po vremena prije ulaska u vodu, ne jedete i da vodu uzimate samo prije obroka. Ukoliko pijete vodu poslije obroka, razrijedićete želudačne sokove i izložićete sebe neprijatnostima, poput ljetnih dijareja i infekcija.

RONjENjE

Ako je more čisto, tokom ronjenja sinusi se ispiraju. Boravak na moru duži do 15 dana u potpunosti bi izliječio probleme sa sinusima kao i razne poremećaje u radu disajnih organa.

PIJESAK


Dok hodate po pijesku, aktivirani su svi mišići nogu, pa je to odlična vježba za njih. Zategnućete noge, ali i ukloniti bol nastalu uslijed raznih povreda. Pijesak je odlično piling sredstvo za vaše tabane, a pola sata hodanja po njemu sjajna vježba je za srce i kardiovaskularni sistem.

Нема коментара:

Постави коментар