среда, 5. јун 2013.

CVEKLA KAO LIJEK

Ljekovita svojstva cvekle: Popravlja krvnu sliku, služi za jačanje imuniteta. Također, cvekla popravlja opšte stanje u organizmu.



Cvekla se preporučuje za liječenje od tumora, leukemije i raka, kao i za ublažavanje tegoba od niskog pritiska, žuči i želuca, gripa i drugih poremećaja. Povoljno utiče na nerve i rad mozga. Supstance betanin i betain koje se nalaze u cvekli podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove i pomažu kod bolesti jetre. Zahvaljujući jodu, cvekla je korisna u borbi arterioskleroze. Takođe, cvekla čisti krv i usporava starenje. Cvekla je korisna u liječenju malokrvnosti, naročito kod djece jer sadrži visok procenat gvožđa. Ona sadrži celulozu i pektin pa povoljno djeluje i na rad crijeva.


Sok od cvekle, jabuke i mrkve



Sastojci:


-1 kg cvekle oguliti i izrendati

-1 kg mrkve oguliti i izrendati

-1 kg jabuka oguliti i izrendati

-2 limuna

-šećera ili meda po želji



Priprema:



Pripremljenu izrendanu masu sastaviti, dodati iscijeđena dva limuna , posuti šećerom ili medom i ostaviti 12 sati na hladno mjesto. Sutradan procijediti kroz sterilnu gazu. Od ove mase se dobije oko litar i po soka. Čuvati u frižideru! Piti po jednu-dvije kašike ujutro, natašte (prije jela). Uglavnm sok se preporučuje za poboljšanje opšteg stanja organizma, jačanje imuniteta, za jačanje krvne slike.





Svježi sok od cvekle:



Cvekla ima ljekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuhanjem gubi svoju ljekovitost, pa je najbolje napraviti sok od presne cvekle. Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom. Kada ova smesa odstoji, dobro se procjedi i pije u gutljajima cijelog dana. Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se osjeti poboljšanje, količinu treba smanjiti na četvrtinu.





Čorba od cvekle za jačanje krvi



Za jačanje krvi i oporavak organizma pripremite čorbu po sljedećem receptu. Isjecite dvije veze mladih listova cvekle i stavite da se kuha. Sa cveklom neka se kuha i veza peršunovog lista (10 - 15 minuta). Istovremeno nasjecite glavicu crnog i dva čena bijelog luka, narendajte korijen šargarepe, jedan korijen peršuna i manji korijen celera. U to dodajte sitno narendane 4 - 5 cvekli i sve prelijte velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Na kraju sve stavite u vodu sa lišćem i odmah sklonite sa vatre.





Sirup od cvekle



Ovaj sirup je veoma zdrav i namijenjen onim osobama kojima je loša krvna slika…Poslije dva mjeseca uzimanja ovog sirupa doktor vam neće vjerovati da ste to vi.



Sastojci:

1 kg cvekle 

1/2 kg mrkve (ne šargarepa, jer ima manje soka od mrkve) 

3 manje narandže ili samo 2 ako su velike (u manjima ima više soka)

1/2 kg kiselih jabuka 

1 limun 

500 gr meda



Priprema:



Cveklu, mrkvu i jabuke oljuštiti i isjeckati na manje komade i ubaciti u sokovnik i iscjediti sok. Posebno limun i narandžu iscjedimo i dodamo u sok iz sokovnika, dodamo med (najbolji je lipov, bagremov ili livadski med). Sve povremeno miješamo da se med ujednaci sa sokom. Sipati u flaše. Dobije se oko jedan i po do dva litra sirupa. Ovaj sirup uzimajte svako jutro na prazan želudac oko 1 dcl razblažen sa vodom jer je ovako mnogo sladak. Ukusan je, veoma hranljiv i zdrav.





Cvekla - Napitak za snižavanje holesterola i triglicerida



Cveklu očistit i staviti u sokovnik zajedno sa 5 komada limuna. Iscijediti 1,5l soka i sipati u bocu od 1,5l. Pjena koja se napravi cijeđenjem soka isto se sipa u flašu. Zatvoriti bocu i staviti u frižider. Pije se 1dcl prije podne i 1dcl naveće. Svaki put prije upotrebe soka protresti malo bocu. Nekim ljudima potrebna je jedna doza od 1,5l ovog napitka da bi regulisali povišen holesterol i trigliceride a pojedinim 2 doze a sve zavisi od organizma. Napomena: Nemojte niti slučajno početi piti 2. dozu dok ne provjerite nalaze nakon što popijete 1. dozu ovog napitka.

Нема коментара:

Постави коментар