четвртак, 13. јун 2013.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Za kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije.

Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike.

Indijski kardamon je manji i aromatičniji. Iako postoji zeleni, beli i crni kardamon, pravim se smatra zeleni. On je posle šafrana najskuplji začin na svetu. Seme kardamona nalazi se u zelenkasto-smeđoj mahuni. U svakoj pojedinačno ima između petnaest do dvadeset slatko-aromatičnih semenki. Semenke kardamona imaju jak i jedinstven ukus, i donekle podsećaju na limun i eukaliptus. U svakom slučaju blago su ljutkaste, pikantne i izuzetno bogate eteričnim uljima.
Kardamon se koristi u svim kuhinjama sveta, a posebno indijskoj i arapskoj. Indusi, primera radi, ne mogu da zamisle pilav bez dodatka ovog začina, kao ni indijski čaj. U skandinavskim zemljama sa ovim začinom posebno su popularni pekarski proizvodi, meso i kobasice. Prednost kardamona je što može da se koristi zajedno sa mahunom ili mleven. Međutim, mleveni kardamon, zbog brzog gubljenja sopstvenih prirodnih ulja i specifične arome, treba praviti u malim količinama, taman toliko koliko zahteva određeni recept. Ako recept zahteva celo zrno, mahunu treba malo otvoriti, da bi jelo tokom kuvanja dobilo potpunu aromu i ukus kardamona. Deset mahuna odgovara jednoj i po kašičici mlevenog začina, s tim što se mahune ne jedu. Ovaj začin vrlo često se kombinuje i sa karanfilićem i cimetom.

Kardamon nije samo dobra začinska biljka, već i lek. Njegova lekovita svojstva poznata su od starina, a posebnu vrednost ima u indijskoj tradicionalnoj medicini, ajurvedi. U ajurvedskoj medicini označen je kao „ela“ i koristi se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najdelotvorniji je kod organa za varenje. Kardamon, zapravo, podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Samo prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.

Kardamon je i dobar diuretik, zbog čega ga rado koriste za rešavanje problema urinarnog trakta. Istovremeno, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak. Pomaže i u detoksikaciji organizma, a naročito se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu. Često se koristi i kod infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika, cineola. Upravo cineol ubija bakterije odgovorne za loš miris u ustima.

Pokazalo se da je delotvoran i kod menstrualnih tegoba, a u ajurvedskoj medicini još se koristi i za lečenje astme, jer podstiče cirkulaciju krvi u plućima. Čaj od kardamona i cimeta pomaže kod upale grla i promuklosti usled prehlade i gripa. Međutim, ajurvedska medicina ima stav da nikada ne treba preterivati ni u čemu, pa tako ni u upotrebi kardamona. Jer, ukoliko se pretera sa njegovom upotrebom može doći do pojave uznemirenosti i iritacije organa za varenje. Trudnice, dojilje i deca treba posebno da obrate pažnju na ova upozorenja.
ZA SMIRIVANJE BOLOVA U STOMAKU

Protiv bolova u stomaku koje su izazvali grčevi, gasovi, nadutost, ili prejedanje, priprema se poseban čaj od kardamona, i pije petnaest minuta pre jela ili neposredno posle jela. Ovaj čaj može da se daje i deci koja imaju stomačne probleme.

Čaj se priprema tako što se pomeša četvrtina kašičice mlevenog kardamona, petina kašičice mlevenog kumina i pola kriške svežeg korena đumbira. U ovu mešavinu, po želji, može da se doda i štapić cimeta. Svi sastojci preliju se šoljom vrele vode, ostave da odstoje desetak minuta, a zatim se polako čaj ispija.

Нема коментара:

Постави коментар